foto Boce Ilić

Istraživanja Meri Stojković cenjena u naučnim krugovima

Za potrebe master rada klinički psiholog Meri Stojković sprovela je istraživanje u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu na 100 ispitanika i prva je u Srbiji primenila test o psihopatiji na tom uzorku. Najveći ponos joj je što mentor koristi navode iz njenog master rada i navodi je kao izvor.
„Imala sam 25 godina kad sam sprovela istraživanje i to mi je ne samo profesionalno već i životno iskustvo. Presrećna sam što su deca iskreno sarađivala sa mnom ali i tužna kad cujem da je prvo krivično delo počinio sa sedam godina. Pokazalo se da psihopatija i nefunkcionalne porodične karakteristike olakšavaju kriminalno ponašanje i krivični recidiv. Uloga sadizme sa osobinama nije istražena u ovom kontekstu. Merili smo porodične disfunkcije (jednoroditeljske ili dvoroditeljske porodice, kvalitet odnosa u porodicama, prisustvo faktora rizika, psihopatija. Rezultati su bili primamljivi tako da su kasnije kolege počele da se nadovezuju i istražuju moje rezultate, priča nam Meri Stojković koja poseduje licencu socijalne zastite. Ima osam godina radnog iskustva u svojoj profesiji a od toga pet godina u zdravstvu.
Istraživanje je bilo njen veliki izazov jer je htela da ono bude validno a za tako nešto potrebno je da ispitanici iskreno učestvuju.
„Stalno sam imala na umu kako će oni mene da prihvate. Razlika u godinama sa nekima od njih nije bila velika. Odmah sam im pojasnila da ih ne osuđujem već da  želim da ispitam u čemu je problem i da ishod dovede do nekog rešenja koje ce da pomogne u njihovoj resocijalizaciji. Oko 30 posto je bilo nepismenih pa su mi vaspitači pomogli čitajuci svaki upitnik ponaosob. Stvarno je sjajno iskustvo. Jedan primer rada je ostao u Domu jer je stručna služba bila zadovoljna rezultatima, ističe naša sagovornica.
Završila je master na modulu kliničke psihologije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Master rad je radila iz forenzicke psihologije pod mentorstvom dr Miroslava Krstića na temu „Ličnost, porodični riziko-faktori i psihopatija kao prediktori kriminalnog ponašanja kod adolescenata“.
Istraživanje je sprovela u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i prva je u Srbiji primenila test o psihopatiji na tom uzorku ispitanika. Nakon toga ne staje sa istraživanjem u toj oblasi, biva zapažena i pozvana na naučnim skupovima. Prvo učešće sa dr Miroslavom Krstic i dr Jankom Medjedović imala je na Međunarodnom naučnom skupu „Pravda po meri deteta“ na Palicu, juna 2018. sa radom „Mračne crte i mračne porodice: Porodicna disfunkcija, psihopatija i sadizam kao facilitatori kriminalnog ponasanja kod adolescenata“ (pod organizacijom Instituata za kriminoloska i socioloska istrazivanja).
Učesnik je Međunarodne naučne konferencije u Novom Sadu „Savremeni trendovi u psihologiji“ a svoj istrazivački rad je predstavila sa dr Jankom Međedovicem na temu „Schizotypal traits as predictors of criminal behavior in adolescents and adult convicts“.
„Stvarno sam imala i dan danas imam veliku podršku mog mentora dr Miroslava Krstića koji prepoznao moju predispoziciju za forenzičku psihologiju. Takodje, nista ne bih bilo bez dr Janka Međedovića sa Instituta za kriminoloska i socioloska istraz koji me je podstakao da krenem sa istrazivanjem psihopatije. Najlakse je nastaviti, a najteže početi sve sam i izgraditi temelj. Ali,  sa tolikom podrskom i motivacijom od strane te dve osobe sam uspela, ističe Meri Stojković.
I pored obaveza oko deteta nastavlja da se bavi proučavanjem tema iz oblasti njenog interesovanja a više o tome možete čitati na njenom blogu psihosmeri.blogspot.com
“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.