AMBER ALERT – jedan od najboljih sistema zaštite dece od otmica

Fondacija Tijana Jurić pokrenula je pitanje uvođenja “Amber alerta” u Srbiju s namerom hitnog reagovanja u situacijama kada neko dete nestane.

Sistem upozoravanja (alarmiranja) javnosti, “Amber alert” koji se u 12 država Evrope pokreće onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koji u praksi rezultira dobrim ishodom, odnosno pronalaženjem nestale ili otete dece.

Amber Alert je jedan od najboljih sistema zaštite dece od otmice koji se pokazao izuzetno efikasan u svim zemljama koje ga danas koriste. Pritom, sistem ne iziskuje velike troškove i nije komplikovan, niti za implementaciju, niti za samo korišćenje, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić koji priznaje da je ova inicijativa na samom početku.

Osim dva sastanka radne grupe i naše konstantne inicijative i aktivnosti konkretno nije uradjeno ništa. Mehanizam child alert podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima. Amber alert na vrlo transparentan način obaveštava javnost koje je dete nestalo, kada i gde je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete, navodi Jurić.

Jurić navodi da osim porodica koje su nažalost iskusile tragedije i ljudi koji su u direktnim kontaktu sa tim porodicama, ostala javnost još uvek nije dovoljno svesna da bukvalno svačije dete može postati žrtva na ovaj ili onaj način.

“Mislim da smo kao Fondacija učinili zaista mnogo da tu aveat podignemo na viši nivo, ali samim tim što se danas borimo i susrećemo sa celikim problemima time što želimo da uvedemo jedan sistem koji može pomoći detetu u nevolji, shvatamo da imamo još jako puno posla, kaže Jurić.

“Vlasotince je jedno od mesta u Srbiji gde nikada nisam bio pre tragedije koja nas je zadesila. Danas sa ponosom mogu reći da je Vlasotince naš centar rada i delovanja za Južnu Srbiju i jedno od najjačih uporišta koje Fondacija ima. Zahvalan sam gradjanima Vlasotonca što nas podržavaju, a posebno ljudima koji rade ispred Fondacije i predstavljaju je na najbolji mogući način.”

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Pokrenut novi festival u čast godišnjice rođenja Branka Miljkovića

Na Skupštini Društva književnika i književnih prevodilaca Niša ozvaničen Književni festival PROVETRAVANJE PESME, koji će …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.