„Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“ – novi master na GAF-u

Novi akreditovani master studijski program na Univerzitetu u Nišu, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu – „Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“

Master studijski pogram Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa zasnovan je na međunarodno usvojenim standardima i preporukama za visoko obrazovanje i uvažava savremene naučne i stručne programe iz ove oblasti na visokoškolskim institucijama u Evropi i svetu.

Studenti koji odaberu novootvoreni akreditovani master studijski program,  u trajanju od godinu dana (dva semestra), nakon uspešnog završetka programa dobijaju zvanje MASTER INŽENJER MENADŽMENTA.

Obrazovanje master inženjera menadžmenta za rad u skladu sa potrebama društva je osnovna svrha studijskog programa koji otvara mogućnosti za dalje akademsko usavršavanje  u skladu sa savremenim zahtevima upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda. Ovaj studijski program master akademskih studija pruža mogućnost za sticanje bazičnih kompetencija naučno istraživaškog rada te razvoj stručne metodološke kulture za nastavak obrazovanja na doktorskim studijama

Upisna kvota studenata je 16, a i svi oni imaju mogućnost da se finansiraju o teretu budžeta. Novootvoreni akreditovani studijski program  ostvario je mogućnost za mobilnost studenata na čak 5 Univerziteta u Evropskoj uniji  i 6 univerziteta u zemlji i regionu.

Razvoj master studijskog programa za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa na Zapadnom Balkanu je bio u fokusu „NatRisk“ projekta, koji je finansiran iz Erazmus+ programa evropske komisije a realizuje se u periodu od oktobra 2016. do oktobra 2019. godine.

Nosilac i koordinator projekta je Univerzitet u Nišu a na projektu učestvuje 5 partnera iz Evropske unije i to po jedna visokoškolska institucija sa prostora Austrije, Grčke, Mađarske, Italije i Velike Britanije, 6 visokoškolskih institucija sa prostora Zapadnog Balkana i Republički hidrometeorološki zavod Srbije kao pridruženi partner.

„Svedoci smo da je izloženost uticaju prirodnih nepogoda – suše, poplave, klizišta, zemljotresi – velikim delom povećana, zbog slabog stepena poznavanja uzroka nastanka, mehanizama delovanja i načina zaštite. S toga su ciljevi NatRisk projekta: razvoj i implementacija master-studijskog programa u zemljama Zapadnog Balkana, u skladu sa evropskim standardima, savremeno opremljene laboratorije za istraživanja u oblasti prirodnih nepogoda, sprovođenje mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, radi sticanja inovativnih metoda sprovođenja nastave, razvoj i sprovođenje obuke za građane i javni sektor u oblasti upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda.“, zaključuje koordinator projekta NatRisk prof. dr. sc. Milan Gocić s Univerziteta u Nišu.

Pored dvanaest  fakulteta i univerziteta  koji su zajedno na ovom projektu, zaključno sa Univerzitetom u Nišu kao koordinatorom projekta i pridruženim partnerom na projektu – Republički hidrometeorološki zavod Srbije, najveću koristi imaće privreda zemalja Zapadnog Balkana, koja će dobiti nove profile stručnjaka.  Digitalno pismene, interdisciplinarno obrazovane koji će razumeti i potrebe drugih struka u okviru ove teme. Takvi stručnjaci će biti sposobni da se uhvate u koštac s izazovima današnjice, pogotovo upravljanje rizicima uticaja klimatskih promena i upravljanja društvom, u celini.

Više o ovom programu studenti se mogu informisati  putem sajta Građevinsko – arhitektonskog fakulteta  http://gaf.ni.ac.rs/index1.php ili putem sajta „NatRisk“ projekta  www.natrisk.ni.ac.rs .

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.