Intelektualno razgibavanje i prvo mesto za Ekonomsku školu iz Niša

Učenici Ekonomske škole su bili subjekti sedam aktivnosti pod nazivima: „Rebusaj u znanje se busaj“, posle kojih su usledile četiri radionice pod istim nazivom i sloganom, a za njima i dva takmičenja „Rebusijada“, koja se odvijala uživo i kao „Onlajn rebusijada“, namenjena široj javnosti.
Svim ovim događajima se Ekonomska škola uključila u Međunarodnu akciju obeležavanja Dana inteligencije, a ona se odvijala kao projekat u organizaciji Mense Srbije, Instituta za moderno obrazovanje i Udruženja UčenIQ.
Aktivnost „Rebusaj u znanje se busaj“ je podrazumevala prezentaciju sa diskusijom o vrstama inteligencije sa akcentom na logičko-matematičkoj i vizualno-prostornoj inteligenciji, kao i o rebusima: njihovom kreiranju i dešifrovanju.
Kroz prezentacije, izlaganja i diskusiju su učesnike aktivnosti vodile učenice trećeg razreda: Petra Đorđević, Milica Petrović, Marta Radulović Sloan i Anastasija Stojanović koje su pozvale učesnike da se uključe u stvaralačke radionice kreiranja rebusa koje slede, a zatim su usledile radionice tokom kojih su kreirani rebusi u vezi sa pojmovima iz sfere ekonomije, ali i drugih obrazovnih oblasti koje se izučavaju u ovoj školi.
„Rebusijada“ je podrazumevala malu olimpijadu intelektualnog razgibavanja, odnosno nadmetanje učenika u rešavanju rebusa, koje su pripremili njihovi vršnjaci, učesnici radionica. Od rebusa koji su nastali na radionicama formirana su tri štampana testa i naizmenično podeljena učesnicima takmičenja.
Učenici-takmičari su se za učešće prijavili nastavnicama koordinatorima događaja: Vesni Petrović, Ivani Miljković, Gordani Krstić, Mariji Marković i Oliveri Arizanović, a poziv je usledio posle uvodnog događaja sa prezentacijom o vrstama inteligencije i rebusima, kao i preko fejsbuk grupe Ekonomska škola Niš. Drugo takmičenje koje je uključilo brojne takmičare odvijalo se preko gugl upitnika za koji je odabrano dvadeset pet rebusa, a koji je podeljen preko društvenih mreža.
Najuspešnijim takmičarima su dodeljene titule Rebus majstora, odnosno Rebus majstora onlajn takmičenja.
Ove godine na mapi obeležavanja Dana inteligencije našlo se 176 događaja, a organizatorima je pristiglo 170 izveštaja, a pored poziva za obeležavanje Dana inteligencije prijavom aktivnosti na mapi, i ove godine je za prosvetne radnike bio raspisan Nagradni konkurs dobrih primera prakse ,,Dani inteligencije – stimulacija intelektualnog razvoja”.
Prema oceni Stručnog žirija Mense Srbije, Udruženja UčenIQ i Instituta za moderno obrazovanje od pristiglih radova odabrano je 11 koji će biti nagrađeni u okviru međunarodnog projekta Dan inteligencije 2021/22, a primer Ekonomske škole iz Niša je prvoplasiran i ove godine kao i prethodnih godina.
Radovi nastavnika koordinatora i autora školskih projekata u okviru ovog međunarodnog projekta biće objavljeni u Zborniku primera dobre prakse ,,Dani inteligencije – stimulacija intelektualnog razvoja” i predstavljeni na akreditovanom stručnom skupu u Beogradu 13. i 14. maja 2022, a Ekonomsku školu će na tom skupu predstavljati autorke i organizatorke školskih dešavanja Vesna Petrović i Olivera Arizanović.

Takođe pročitajte

„Jablanički slavuji“ osvojili prvo mesto u Beogradu

Jablanički slavuji osvojili su prvu nagradu na internacionalnom etno takmičenju „Donne in musica“ u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.