Foto Saša Đorđević

Hleb iz vodenice stare oko 170 godina na trpezi za Badnje veče

U domaćinstvu Zorice i Danijela Lazić iz Banje Jošanice kraj Sokobanje za Badnje veče po tradiciji se na trpezi nalaze posna jela, a centralno mesto na stolu zauzimaju dva obredna hleba napravljena od brašna iz porodične vodenice stare oko 170 godina.

U sokobanjskom kraju vekovni je običaj da se za Badnje veče mese dva hleba različite veličine, veći se naziva „liturgija“ i simbolizuje kuću sa članovima porodice. Na liturgiju, koja se mesi od belog brašna, objasnila je domaćica, stavljaju se figurice od testa i sa njima se peče.

„Na hleb se najpre stavlja Sunce, a potom Mesec i zvezde. To je nebeski svod. Ispod svoda su figurice koje predstavljaju članove domaćinstva“, objasnila je Zorica Lazić.

Foto Saša Đorđević

Ona je kazala da se pored liturgije, u sokobanjskom kraju obavezno mesi i manji hleb koji je sastavljen od većeg broja hlepčića.

„Hlepčići simbolizuju ono što porodica ima u domaćinstvu. Jedan hlepčić predstavlja njive, drugi livade, treći svinje, četvrti kokoške. Mi imamo vodenicu, pa jedan hlepčić simbolizuju vodenični točak i vodeničara“, rekla je Lazićeva. Prema njenim rečima, hlepčići se seku za trpezom nakon što domaćin zapali sveću i okadi kuću kadionicom, a svi ukućani se pomole Bogu za sreću i dobro zdravlje u predstojećoj godini.

Od svakog hlepčića domaćin seče po parče i stavlja u čašu s vinom. Ujutru se tim vinom pričeste svi članovi domaćinstva. Ostatak vina s hlebom se za praznik Vodice, 19. januara, daje stoci da bi bila zdrava“, rekla je Lazićeva.

Foto Saša Đorđević

Njen suprug Danijel – Dane Lazić, ističe da poslednjih godina sve veći broj žitelja sokobanjskog i aleksinačkog kraja hleb za Badnje veče, ali i za svakodnevnu ishranu mesi od brašna koje je samleveno u vodenici potočari.

„Brašno koje se melje u vodenici je ‘hladno’ brašno. Vodenični kamen tom brašnu ne sagori ništa od sastojaka. U električnim mlinovima deo sastojaka iz pšenice, kukuruza, raži i drugih žitarica izgori, pa se takvo brašno naziva ‘vruće'“, objasnio je Lazić.

On je naveo da su u porodičnoj vodenici kao vodeničari radili i njegov pradeda, deda i otac.

Lazić je kazao da je on sada jedini vodeničar koji u aleksinačkom i sokobanjskom kraju melje brašno u vodenici potočari, a nekada je samo u Jošanici bilo 37 vodenica.

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.