Gostuša donela evropsku slavu pirotskom kraju

Grad Pirot će od 27. do 31.avgusta biti domaćin Lokalne ceremonije za Studiju zaštite sela Gostuša u opštini Pirot, dobitnika Gran-pri nagrade Evropske unije i priznanja Evrope Nostre za kulturno nasleđe za 2016.godinu.
gostusa-3Svečani deo lokalne ceremonije održaće se 31.avgusta Domu kulture u Pirotu, a prethodiće mu četvorodnevni seminar koji će okupiti stručnjake iz različitih oblasti vezanih za zaštitu i promociju kulturnog i prirodnog nasleđa.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i upravitelja Fondacije, Elene Vasić Petrović „organizacija lokalne ceremonije obaveza je svakog dobitnika Nagrade Evrope Nostre i Evropske unije“, a s obzirom na to da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš poneo ovo prestižno priznanje za projekat koji se odnosi na pirotski kraj, odlučeno je da se ista održi upravo u Pirotu.

„Svečani deo ceremonije okupiće nadamo se veliki broj gostiju, pre svega piroćanaca, koji će u svom gradu imati priliku da vide kako je projekat započet i kako se odvijao, ali i da saznaju u kakvoj konkurenciji je naš Zavod odneo čak dve pobede, osvojivši pored samog priznanja i dodatnu Gran-pri nagradu“, rekla je Vasić Petrović i dodala da će na ceremoniji, govoriti gradonačelnik Pirota, gdin Vladan Vasić, generalni sekretar Evrope Nostre gđa Sneška Quaedvlieg-Mihailović, a očekuje se da će doći i ambasador Michael Davenport, kao i brojni drugi ambasadori i zvaničnici. Na trgu ispred Doma kulture biće postavljena izložba „Staroplaninsko selo Gostuša“, koja će takođe biti otvorena u okviru lokalne ceremonije.elene vasic petrovic

Seminar će se održati u Dojkincima i okupiće 30-ak stručnjaka iz regiona, a među njima će biti i predstavnici pirotske uprave, turističke ogranizacije i javnih preduzeća. Planirano je da učesnici obiđu Gostušu, ali i brojne druge spomenike kulture u Pirotu i okruženju. Prema rečima Ivane Cvetković, saradnika niškog Zavoda i glavnog koordinatora seminara, glavna zamisao okupljanja je „povezivanje svih zainteresovanih strana i planiranje zajedničkog delovanja“, a krajnji cilj je naravno „uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite kulturnih i prirodnih dobara u našoj zemlji“.

Lokalnu ceremoniju organizuju Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš i Grad Pirot, uz pomoć Evropske Komisije i Evrope Nostre, kao i Turističe organizacije Pirota, Doma kulture Pirot i Fondacije arhitekta Aleksandar Radović.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.