Francuska umetnica Kašink poklonila Nišu jedno svoje delo

Interesantni mural živopisnih boja koji od pre nekoliko dana krasi dvorište Narodne biblioteke  „Stevan Sremac“ u Nišu dar je neobične francuske umetnice Kašink, koja je, obilazeći svet u svojoj umetničkoj misiji, posetila i Niš.

5cf9cad94714c5577919c266171d935c_XL Gostovanje Kašink i još nekoliko njenih kolega, kao i muzičara DJ Kermit Dee, koji je zvucima elektronske muzike upotpunio ovo dešavanje, podržao je Francuski institut u Srbiji, a umetnici su došli na poziv udruženja „Elektrika“ iz Pančeva.

„Želeli smo da podržimo našu umetnicu, koja je, kao sastavni deo street arta, promovisala svoj projekat, rekla je An-Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta.“ I u Srbiji postoji jedan takav pokret, i što više boravim ovde, shvatam da ima zaista talentovanih umetnika. Ova vrsta umetnosti je vrlo popularna, jer publika ne mora da ide u galerije i druge izložbene prostore. Nadam se, ipak, da će im upravo ovo dati volju i želju da posećuju i galerije i muzeje.

Za oslikavanje je odabran zid u dvorištu Narodne biblioteke jer je upravo ova ustanova prvi partner Francuskog instituta u Nišu.kasnik2

Kašink, koja je vrlo aktivna na polju ulične umetnosti, kaže da se nikada nije obučavala u nekoj umetničkoj školi ili akademiji. Originalna je i po svom izgledu, jer često nosi iscrtane brkove.

„Uobičajeno je da žene iscrtavaju obrve i oči, a zašto je onda ovo tako začuđujuće. To je, prosto, drugačiji način šminkanja“, rekla nam je Kašink, koja je prepoznatljiva i po živim bojama na svojim muralima, kao i motivom četiri oka.

„Volim da slikam četiri oka, jer to je simbol dve različite strane svakoga od nas, kaže Kašink.“ Interesantno je da, kada prekrijete jedan par očiju, ovaj drugi pokazuje jedno sasvim drugo lice. Možda je prvo bilo vedro, a drugo zabrinuto, tužno, ili obrnuto.

kasnik3Kašink zastupa angažovano slikarstvo i polazi od ideje da slikanje na ulici pomaže ljudima da prenesu poruke velikom broju ljudi.Njen rad je inspirisan slovenskim i hispanskim poreklom, pop artom i narativnom ilustracijom i vrlo je prisutan na ulici i u galerijama gdečesto izlaže svoje radove. O njenoj popularnosti dovoljno govori činjenica da je samo ovog leta posetila nekoliko država u Evropi, kao i Ameriku i Kanadu. Već je oslikala fasade  Londona, Beča, Ibice, Bristola,Madrida, Berlina, Pariza, gde i živi. U Srbiji je, pre Niša, oslikavala fasade u Beogradu i Pančevu.

Piše: Marija Filipović, MIC

Takođe pročitajte

Proslava Depeche Moda-a uz GIFT bend u klubu Oxygen

U klubu OXYGEN, oaze pravog live zvuka, očekuje nas jedinstvena proslava karijere najvećeg elektro-pop benda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.