Foto: Mladi ambasadori

Festival poljskih filmova „Visla“ – Sedmo izdanje u Nišu

Sa oduševljenjem vas pozivamo da se pridružite sedmom po redu Festivalu Poljskih Filmova „Visla“, koji će se održati od 21. do 23. novembra u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu. Ovaj praznik poljskog filma obećava da će gledaoce odvesti na nezaboravno putovanje kroz najnovije poljske produkcije koje su osvojile srca i domaćih i stranih publika.

Festival donosi raznolik program koji se sastoji od najnovijih ostvarenja poljskih reditelja, uključujući nagrađivane debitantske filmove i nova dela već priznatih autora čiji smo rad imali priliku pratiti kroz prethodne godine.

21. novembar u 17.30h – „25 GODINA NEVINOSTI“
Drama | Režija: Jan Holoubek | Trajanje: 116 min

„25 godina nevinosti“ je rediteljski debi Jana Holubeka, dirljiva senzacionalna drama zasnovana na stvarnim događajima koji su potresli Poljsku. Film prati priču o Tomašu Komendi, mladiću nepravedno osuđenom na 25 godina zatvora zbog zločina koji nije počinio. Kroz film, istražujemo pitanja koja i danas intrigiraju mnoge: kako se ovakva nepravda mogla desiti i zašto je nevin čovek morao čekati pravdu 18 godina?

22. novembar u 17.30h – „BRIŽIT BARDO PREDIVNA“
Drama | Režija: Lech Majewski | Trajanje: 122 min

Radnja smeštena u sredinu 20. veka u Narodnoj Poljskoj prati glavnog junaka, Adama, čiji otac je bio pilot u Drugom svetskom ratu. Film istražuje Adamovu potragu za istinom o ocu, kroz sukobe sa službenicima Službe bezbednosti i njegove lične dileme.

23. novembar u 16.30 – „KRŠTENJE“
Komedija manira | Režija: Jakub Skoczeń | Trajanje: 88 min

„Krštenje“ smešteno u decembar 1981. donosi komičan prikaz porodičnih sukoba tokom vanrednog stanja u Poljskoj. Marijana, posvećena katolkinja, želi sprečiti porodične nesuglasice na dan krštenja svog unuka, ali se suočava s izazovima koji dovode do smešnih situacija.

23. novembar u 18h – „CRNA OVCA“
Drama, Komedija | Režija: Aleksander Pietrzak | Trajanje: 102 min

„Crna ovca“ je priča o Magdi i Areku, paru sa 25 godina iskustva, koji se suočavaju s izazovima u porodičnom životu. Film istražuje teme ljubavi, porodičnih tajni i izazova koje svaki od likova prolazi kroz neočekivane promene.

Festival poljskih filmova u Nišu organizuju Fondacija „Vspieram“ i Mladi ambasadori, uz podršku Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“. Ne propustite priliku da uživate u ovom jedinstvenom filmskom iskustvu koje obećava da će zadovoljiti raznolike ukuse ljubitelja sedme umetnosti. Vidimo se na „Visli“!

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.