Foto: Internet Magazin Sana Life

Saveti za samostalno organizovanje putovanja

Odlazak na odmor može pružiti priliku za opuštanje i distanciranje od svakodnevnih obaveza, rutine i povremenih stresova. Boravak u prirodi, na plaži ili u nekom mirnom okruženju, kao i obilazak muzeja, galerija i autentičnih kafića i restorana, može uticati na uspostavljanje unutrašnje ravnoteže, tj. njenom vraćanju i redovnom održavanju.

Postoji posebni užitak prilikom samostalnog organizovanja putovanja, a u nastavku teksta delimo sa vama kako da na najlakši način to postignete.

Budite iskreni i realni sa sobom

Putovanja su uvek uzbudljiva i inspirativna, bez obzira da li putujete sami ili sa prijateljima. Međutim, oni mogu i izazivati stres i nelagodu zbog svih stavki na koje treba misliti prilikom samostalnog angažovanja.

Ukoliko osetite da vam planiranje putovanja izaziva poteškoće i oduzima vreme, upoznajte Travel Master. On će postati vaš verni saveznik tokom celog procesa.

Dakle, prvo procenite da li ste spremni da uložite dodatno vreme (i živce) ili ipak želite da sve prepustite profesionalcima.

Definišite svoje ciljeve i budžet

 

Pre nego što krenete sa planiranjem putovanja, važno je da definišete svoje ciljeve i budžet. Da li želite da istražujete nove kulture, uživate u prirodi ili se opustite na plaži? Koliko novca ste spremni da potrošite na putovanje? 

Postavljanje ciljeva i budžeta će vam pomoći da se fokusirate na ono što je za vas najvažnije i da prilagodite svoja očekivanja.

Istražite destinaciju

Kada ste definisali ciljeve i budžet, vreme je da istražite destinaciju koju želite da posetite. Pročitajte putopise, istražite online resurse i razgovarajte sa ljudima koji su već bili na tom mestu i koje zanimljivosti vredi dodatno istražiti na tom mestu.

Svačije iskustvo će vam dobro doći.

Ovo će vam pomoći da steknete uvid u kulturu, atrakcije i lokalnu kuhinju. Takođe, informišite se o vremenskim uslovima i događanjima koja se dešavaju tokom vašeg boravka da biste mogli svoje odevne kombinacije da prilagodite za vreme i prilike.

Planirajte itinerer

Kada imate bolju predstavu o destinaciji, vreme je da napravite itinerer. Napravite listu atrakcija i aktivnosti koje želite da posetite i rasporedite ih tokom dana. 

Budite fleksibilni i ostavite prostora za neočekivane avanture ili neke nepredviđene situacije kao što su gužva u saobraćaju, redovi na blagajni za prodaju ulaznica za neki umetnički performans, krcat kafić i konobari koji ne uspevaju da sve brzo usluže.

Takođe, ne zaboravite da uzmete u obzir vreme putovanja između različitih lokacija i da planirate dovoljno vremena da zastanete i zaista uživate na svim tim lokacijama, da upijete vazduh i energiju ljudi, slikate se pored zanimljive statue ili lepog pejzaža. 

Nekada je bolje i odustati od neke lokacije kako biste se više posvetili trenutku koji vas tad ispunjava.

Izaberite prevoz

Izbor prevoza zavisiće od vaših preferencija, budžeta i udaljenosti destinacije. Ako želite da istražujete više gradova, možete razmisliti o putovanju vozom ili autobusom. 

Ako želite da budete fleksibilniji, da možete da obilazite ne tako popularne destinacije ili malo zavučenija mesta, onda je automobil odlično rešenje. Naravno, i kola zahtevaju prirpemu – tehnički pregled kao i procenu koliko novca treba odvojiti za gorivo.

Obavezno proverite da li postoje jeftine avionske karte ili ponude za putovanje vozom. Uvek proverite vreme putovanja i cene pre nego što donesete konačnu odluku.

Pronađite smeštaj

Kada se radi o smeštaju, imate razne opcije – od hotela i hostela do privatnih apartmana. Razmislite o svojim potrebama i preferencijama. Da li želite luksuzan hotel ili udoban hostel? Da li preferirate centralnu lokaciju ili mirnije okruženje? Sve zavisi šta želite da obilazite. 

Proverite online recenzije i rezervišite smeštaj unapred kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Obezbedite putno osiguranje

Putno osiguranje je važno kako biste bili zaštićeni od neočekivanih situacija kao što su izgubljeni prtljag ili medicinski problemi. Proverite različite opcije putnog osiguranja i odaberite ono koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Možda je to putno zdravstveno osiguranje, putno osiguranje za otkazivanje (ukoliko vas spreče neke nepredviđene okolnosti), osiguranje za kašnjenje leta, osiguranje za izgubljeni prtljag, osiguranje za avanturistička putovanja za avanturiste, planinare, skijaše i sl.

Ne zaboravite da pročitate uslove osiguranja i da se informišete o procedurama za prijavu štete.

Pakujte pametno

Kada pakujete za putovanje, budite praktični i pakujte samo ono što vam je zaista potrebno. Napravite listu stvari koje želite da ponesete i proverite je nekoliko puta pre nego što krenete. Proverite klimu i vremensku prognozu za period u kom ćete boraviti na destinaciji.

Ne zaboravite na neophodna dokumenta kao što su pasoš, viza i rezervacije.

Samostalno organizovanje putovanja može biti izazovno, ali uz ove savete možete sebi omogućiti nezaboravno iskustvo. Nadamo se da smo vam bili od pomoći! Srećan put! 

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.