Evia – nova, ali zanimljiva destinacija

Ako je do pre par godina bilo gotovo neotkriveno za naše turiste,  grčko ostvrvo Evia su ove godine preplavili Srbi. Na plaži u Pefkiju, na primer, čuje se samo srpski jezik. Tek vikendom, kad dođu Atinjani, progovori se i grčki. U marketima, restoranima, poslastičarama i pekarama, prodavci slabo znaju engleski, ali ubrzano uče bratski srpski jezik.

plaža u PefkijuNaše ljude na drugo po veličini grčko ostrvo posle Krita dovode, pre svega,  povoljne cene. Aranžmani u apartmanima, sa uračunatim trajekt prevozom i polisom zdravstvenog osiguranja, jeftiniji su od većine onih u, recimo, Olimpskoj regiji. Frape je evro i po do dva, a ležaljke i suncobran za te pare vaši su celog dana. Giros i suvlaki koštaju po 1,8 evra ili trikomada za pet evra, orada je 6, porodična pica oko 8 evra.

Pefki (bor) ima veliku i lepu peščano-šljunkovitu plažu, široko popločano šetalište, mnogo prirodne hladovine, borovu šumu u zaleđu,  veoma slano i malo hladnije more. Doduše, na svega nekoliko metara od ulaska u vodu već ne možete da dohvatite dno. Dakle, nije baš povoljno za malu decu. Neko će, zbog svega tri radnje sa robom koja nije prehrambena, reći da „nema ništa“ i da je mesto „penzionersko“, ali istina je da je mirno i porodično, sa izuzetnom ružom vetrova i prelepim zalaskom Sunca. Ako tražite zabavu, ona ovde ne stanuje.

Pefki 1Postoji još jedan razlog zbog koga naši ljudi posećuju Eviju. To su izleti na bliska, a za odmor skuplja odredišta. Ako manje platim aranžman i vanpansionsku potrošnju, mogu da obiđem i neka druga mesta – logika je mnogih. Izlet na koji idu gotovo svi koji kroče na Eviju je onaj na Skiatos, a ide se i u Atinu, bez obzira na visoke temperature. Turisti posećuju i čuvenju banju Edipsos, najstarije mesto na ostvru u čijim je termalnim izvorima svoje stare kosti, nakon Albanije, oporavljao i srpski kralj Petar I Karađorđević. Obilaze se i vulkanska ostrva, kao i crkve i manastiri. U selu Prokopi, nalaze se mošti Svetog Jovana Rusa, zaštitnika ostrva.

Na Eviji ne prskaju protiv komaraca, zbog pčela, pa se naoružajte potrebnim sredstvima. Na ostvru ćete videti i nepregledne plantaže maslina, ali i pistaća, a možete da kupite i čuveno vino Recina, sa ukusom smole. Iskusni vodiči pokazaće vam mesto gde je dubina 840m i gde najhrabriji love oktopode. Ovdašnja ribarska flota smatra se najboljom u Grčkoj – riba ulovljena u Pefkiju najtraženija je na atinskim i solunskim pijacama.

Sve u svemu, Evia je za nas prilično nova, ali zanimljiva destinacija.

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.