Evia – nova, ali zanimljiva destinacija

Ako je do pre par godina bilo gotovo neotkriveno za naše turiste,  grčko ostvrvo Evia su ove godine preplavili Srbi. Na plaži u Pefkiju, na primer, čuje se samo srpski jezik. Tek vikendom, kad dođu Atinjani, progovori se i grčki. U marketima, restoranima, poslastičarama i pekarama, prodavci slabo znaju engleski, ali ubrzano uče bratski srpski jezik.

plaža u PefkijuNaše ljude na drugo po veličini grčko ostrvo posle Krita dovode, pre svega,  povoljne cene. Aranžmani u apartmanima, sa uračunatim trajekt prevozom i polisom zdravstvenog osiguranja, jeftiniji su od većine onih u, recimo, Olimpskoj regiji. Frape je evro i po do dva, a ležaljke i suncobran za te pare vaši su celog dana. Giros i suvlaki koštaju po 1,8 evra ili trikomada za pet evra, orada je 6, porodična pica oko 8 evra.

Pefki (bor) ima veliku i lepu peščano-šljunkovitu plažu, široko popločano šetalište, mnogo prirodne hladovine, borovu šumu u zaleđu,  veoma slano i malo hladnije more. Doduše, na svega nekoliko metara od ulaska u vodu već ne možete da dohvatite dno. Dakle, nije baš povoljno za malu decu. Neko će, zbog svega tri radnje sa robom koja nije prehrambena, reći da „nema ništa“ i da je mesto „penzionersko“, ali istina je da je mirno i porodično, sa izuzetnom ružom vetrova i prelepim zalaskom Sunca. Ako tražite zabavu, ona ovde ne stanuje.

Pefki 1Postoji još jedan razlog zbog koga naši ljudi posećuju Eviju. To su izleti na bliska, a za odmor skuplja odredišta. Ako manje platim aranžman i vanpansionsku potrošnju, mogu da obiđem i neka druga mesta – logika je mnogih. Izlet na koji idu gotovo svi koji kroče na Eviju je onaj na Skiatos, a ide se i u Atinu, bez obzira na visoke temperature. Turisti posećuju i čuvenju banju Edipsos, najstarije mesto na ostvru u čijim je termalnim izvorima svoje stare kosti, nakon Albanije, oporavljao i srpski kralj Petar I Karađorđević. Obilaze se i vulkanska ostrva, kao i crkve i manastiri. U selu Prokopi, nalaze se mošti Svetog Jovana Rusa, zaštitnika ostrva.

Na Eviji ne prskaju protiv komaraca, zbog pčela, pa se naoružajte potrebnim sredstvima. Na ostvru ćete videti i nepregledne plantaže maslina, ali i pistaća, a možete da kupite i čuveno vino Recina, sa ukusom smole. Iskusni vodiči pokazaće vam mesto gde je dubina 840m i gde najhrabriji love oktopode. Ovdašnja ribarska flota smatra se najboljom u Grčkoj – riba ulovljena u Pefkiju najtraženija je na atinskim i solunskim pijacama.

Sve u svemu, Evia je za nas prilično nova, ali zanimljiva destinacija.

Takođe pročitajte

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023.

Posle letnje pauze, nakon završetka prvih kvalifikacija, nastavlja se nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.