Biljoberi se po 22.put okupili na Rtnju

Na dan Svetog Jovana Biljobera tradicionalno su se okupili oko hiljadu zaljubljenika u prirodu ali i vrsni poznavaoci flore da sa „magične“ planine Rtanj pokupe najdragocenije biljke.

kantarion rtanjKantarion, hajdučka trava, ranjenik, vranilova trava, podubica, iva, divizma, rtanjski čaj…jedne od najlekovitijih biljaka koje leče gotovo sve „boljke“ i tegobe po narodnom verovanju treba brati baš na ovaj dan jer je tada njihova lekovitost najizraženija. Običaj koji se vekovima očuvao a Organizacija za turizam i kulturu iz Sokobanje trudi se i da ga održi. Oni već 22 godine organizuju odlazak na Rtanj u ranim jutarnjim satima. Jutros je hiljadu njih organizovano sa poznavaocima bilja krenulo da se pokloni Jovanu Biljoberu i dopuni kućne apoteke čajevima i melemima koji će im trajati do sledeće godine. rtanjski cajDeo smilja iskoristili su da pletu venčiće koji po verovanju čuvaju domove od „zlih sila“.

„Biljke sa Rtnja su sveže, izrazito aromatične i naglašenih boja, kaže Ljubinka Stojković, lekar fitoterapije i predsednica Udruženja za lekovite biljke „Magična vila“.

planina rtanj„Imali smo dve grupe turista, od šest do 86 godina, koje smo izveli na vrh Rtnja. Jedna je otišla put Šiljka, najvišeg vrha od 156o metara, i osvojila ga a druga se preko Grebena spustila do Vržmanskog jezera. Ovde su boravili i stručnjaci Instituta za botaniku iz Beograda koji su sa kolegama iz Evropske Unije i to pre svega Italije, Francuske i Brisela organizovali četvorodnevnu edukaciju o branju lekovitog bilja i polaznicima će biti podeljeni sertifikati da se mogu baviti skupljanjem lekovitog bilja, navodi Ljubinko Milenković, direktor sokobanjske Organizacije za turizam i kulturu. On najavljuje da će Rtanj do kraja godine postati predeo izuzetnih prirodnih odluka.rtanj ivanjsko cvece

Manifestacija Sveti Jovan Biljober biće završena biljnom paradom i izborom „Princeze biljarice“.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.