Energetska efikasnost je važan zadatak za građane, privredu i državu

Na javnom pozivu za učešće u sporovođenju mera energetske sanacije kuće i stanova na teritoriji opštine Vlasotince uslove su ispunili 77 privrednih subjekata sa teritorije Srbije.

Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“ predviđa realizaciju 10 mera, počev od izrade tehničke dokumenatcije do zamene kotlova, stolarije, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, termička izolacija spoljnih zidova, ugradnja solarnih kolektora…

This slideshow requires JavaScript.

Privrednici ističu da je značajni pomak što je država uspela da prepozna važnost energetske efikasnosti domova ali i činjenicu da će i oni biti usposleni tako da su svi na dobitku. Sama procedura za učešće u pozivu nije bila komplikovana tako da je svako ko ima iskustvo i potencijala u ovim poslovima mogao da se prijavi.

Praksa iz proteklih godina pokazuje da je najveće interesovanje za zamenu stolarije i za tu meru Vlasotinčani su mogu da biraju čak 18 firmi koje se bave demontažom, izradom i ugradnjom PVC stolarije. Goran Anđelković, vlasnik Samostalne zanatske radionice Euro-stolarija Kengur iz Vlasotinca ovim poslom se bavi od 1992.godine a učestvovao je u predhodnim pozivima. Veli da su zahvaljujući njegovoj stolariji do sada 50 domova energetski efikasniji.

„Posedujemo sve sertifikate vezane za kvalitet tako da se dosta naših sugrađana opredeljuje za našu stolariju. Koristimo isključivo domaće profile „Peštan“ a okovi i brave su „Vabis“ iz Aleksinca tako da do sada nije bilo reklamacije, tvrdi Anđelković koji ističe da cena sirovina za izradu stolarije beleži rast od 10 do 20 posto i da je građanima sve teže da izdvoje novac za ovu investiciju tako da je subvencija države i lokalne samouprave prava stvar.

This slideshow requires JavaScript.

Iskustva na terenu govore da je stolarija na nekim kućama bila toliko dotrajala jer je bila stara skoro pola veka. Uglavnom je reč o drvenoj stolariji koja se nije propisno ni održavala tako da nije bilo govora o uštedi energije.

Poslednjih godina dosta su tražene toplotne pumpe koje efikasno zagrevaju zimi a leti hlade domove uz prihvatljivu potrošnju električne energije. Dejan Veljković, vlasnik preduzeća I.N.D. iz Leskovca kaže da su posle gasa najisplatljivi način grejanja upravo toplotne pumpe.  Njegovo dvadesetogodišnje iskustvo u ovom poslu preporučuje ovaj vid grejanja jer ima niz prednosti.

„Mogu smanjiti potrošnju energije i do 70 posto. Postoje dva sistema voda-voda i vazduh-voda. Mislim da još uvek građani u velikoj meri  nisu upoznati sa svim prednostima ali postoji interesovanje. Ove subvencije će svakako pomoći da se „probije led“, kaže Veljković.

Sunčica Stanisavljević, predstavnika vlasotinačkog preduzeća „Termo home“ kaže da vlada solidno interesovanje sugrađana da zamene kotlove za čvrsto gorivo onim koji kao energent koriste biomasu, odnosno pelet.

Oni se bave i ugradnjom toplotnih pumpi i solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošnje tople vode.

Ove sezone  cena peleta se stabilizovala što dodatno motiviše građane da se opredele za ovaj energent. NIje mala investicija, od dve do tri hiljade evra ali sa subvencijom je lakše da se upuste u zamenu, veli Sunčica.

Ivana Sinadinović PR, Biro za projektovanje i inženjering „Lines project“ Vlasotince kaže da se blagodeti ovih subvencija osete već prilikom zamene stolarije a veliki je napredak i kada se kuća obloži fasadom, kada se izoluje tavan onda se može razmišljati o efikasnijim načinima grejanja i hlađenja.

Naša preporuka je da se ide ovim redosledom ali opet su građani ti koji donose odluku šta će menjati u svojim domovima, navodi Ivana i podseća građane da dobro isplaniraju i konsultuju stručnjake za ove poslove jer nakon potpisivanja ugovora za subvenciju imaju rok od šest meseci da posao okončaju.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta “Radi mudro” koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.