Ispravljena nepravda prema junačkom selu Obilić

Istorija je zabeležila da je u bojničkom selu Obilić 26.februara 1917.godine doneta odluka o podizanju Topličkog ustanka za oslobođenje od okupatora a 106 godina kasnije ostaće zapisano da je do ovog sela stigao asfalt.

„Put za nas znači zlato, složni su meštani ovog sela dok prebrojavaju preostale komšije. Nadaju se da će selo ponovo da oživi i da će se vratiti oni koji su ga napustili.

„Dobili smo asfaltni put u dužini od 3,6 kilometara a pre toga i vodu i ulično svetlo. Selo menja izgled i to svako može da primeti, kaže Boban koji ne ume da objasni zašto su toliko godina bili zapostavljeni ali ističe zasluge aktuelnog predsednika Nebojše Nenadovića.

Vremešni Radomir priseća se da je Vojska Jugoslavije pre pedesetak godina malo sredila put, odnosno da su ga nasipali šljunkom i kamenjem ali da su to kiše odavno sprale tako da je većim delom godine bio skoro neupotrebljiv.

Zahvaljući ovoj investiciji od 35 miliona dinara koju je obezbedila država stari i nemoćni stanovnici ovog sela moći će lakše da odu do lekara a mlađi će imati prilike da nađu posao u obližnjem Bojniku.

„Nosili smo na rukama bolesnike do prvog lekara jer nismo mogli kolima da se spustimo do Kacabaća pa dalje do Bojnika, veli Danijel.

„Mlađeg sina sam oženila pre nego što smo dobili asfalt do sela tako da očekujem da ću sad starijeg još lakše oženiti jer ovo selo zaslužuje da živi, optimistična je Snežana.

U selu žive pitomi i vredni ljudi koji se raduju i pridošlicama jer su nekoliko napuštenih imanja kupili Leskovčani koji žele da pobegnu od gradskog života.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta “Ulaganje u budućnost” koji je sufininsirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je u Nišu „Priručnik za rasipanje javnih resursa“

Posle više od 20 godina upozoravanja javnosti i vlasti na zloupotrebe u korišćenju i upravljanju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.