sreda , 25 novembra 2020
Dr Petar Paunović Foto: Privatna arhiva

Dr Petar Paunović – dok život teče, zdravlje je najpreče

Specijalista epidemiologije i dugogodišnji direktor zaječarskog zavoda za javno zdravlje “Timok” dr Petar Paunović je nedavno, na svoj 81. rođendan, objavio knjigu pod naslovom “Priča o korona virusu – zdravstvene pouke”.

Dragoceni saradnik mnogobrojnih medija u istočnoj Srbiji – upamćen po tome što je sugrađane pozdravljao pitanjem: “Dobar dan, šta ste danas učinili za svoje zdravlje”, a od njih se opraštao porukom: “Dok život teče, zdravlje je najpreče” – sada je na jednom mestu objedinio sve zdravstvene pouke koje je slao na adrese mnogobrojnih svojih prijatelja i medija, pa su se viralno širile internetom.

– Sedamdesetih godina prošlog veka sam na Kosmetu bio aktivan na suzbijanju epidemije variole vere, a sada smatram da su narodu potrebna ne samo stručna saznanja, već i lekovite reči – kaže popularni doktor Pera koji je još na početku epidemije u Srbiji zdravstvenim ustanovama i lokalnim štabovima za vanredne situacije ponudio svaoje znanje, ali je bio odbijen zbog godina.
Zato se u borbu sa virusom upustio svakodnevnim pisanjem članaka zarad zdravstvenog prosvećivanja stanovništva i potvrdio da je, pre četiri decenije, zasluženo postao primarijus. Jer, ovakvu knjigu u Srbiji, na gotovo 300 strana, još niko nije objavio.

KARIJERA
DR Paunović je specijalista još i socijalne medicine, te zdravstvenog vaspitanja, kojem je posvetio čitavu karijeru i 2006. zaslužio priznanje “Vasa Pelagić”. Za životno delo u oblasti istorije medicine, Srpsko lekarsko društvo mu je dodelilo priznanje “Dr Vladan Đorđević”. Inače, u rodnom Rajcu kod Negotina je pre gotovo deceniju i po osnovao “Rajačku narodnu školu zdravlja”…

Izvor: Novosti

Takođe pročitajte

EIB – 65 miliona evra za digitalizaciju srpskih škola

Evropska investiciona banka (EIB) uložila je 65 miliona evra u modernizaciju osnovnih i srednjih škola u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.