Donacija Tehničkoj školi u prisustvu ambasadora Mađarske

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter prisustvovao je uručenju dela opreme za kabinetsku nastavu u Tehničkoj školi i Gimnaziji u Vlasotincu, koju je donirala mađarska firma Smart enerdži investment Кft (Smart Energy Investment Кft) iz Budimpešte.

Ovom donacijom opštini Vlasotince jedne od mađarskih kompanija, koje posluju u Srbiji,pokazali smo da je savremeni sistem učenja u današnje vreme neophodan kako bi se išlo u korak sa potrebama društva. Verujemo da će donacija omogućiti kvalitetnije učenje u praktičnoj nastavi – rekao je ambasador Pintér.

Direktoru Tehničke škole, Milivoju Đorđeviću donaciju vrednu 620.000 dinara uručio je direktor kompanije Obrad Tadić koji je podsetio da je Smart Energy Investment u Vlasotincu realizovala projekat implementacije javnog osvetljenja čime je umanjena potrošnja eletrične energije za više od 5.000.000 kWh i ostvarena budžetska ušteda u iznosu od oko 50.000 evra.

Projekat javno-privatnog partnerstva koji smo ovde realizovali pre više od tri godine je naša prva uspešna investicija u Srbiji i ovom donacijom želimo učiniti korak više u našem partnerstvu. Кoristim priliku da pozovemo sve ljude i kompanije da slede naš primer, jer kao što je imperativ ulagati u energetsku efikasnost i bolju životnu sredinu, tako je potrebno ulagati u znanje – rekao je Tadić.

Počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović istakao je da je ova saradnja još jedan dokaz da se intezivno radi na povezivanju dve zemlje.

Raduje nas što se saradnja nastavlja u svim delovima Srbije, a ne samo u krajevima gde je većinsko mađarsko stanovništvo. Društvena odgovornost i solidarnost deo su strateškog partnerstva Srbije i Mađarske i na tome će se i u budućnosti raditi. Sticanje znanja je ključno za buduće naraštaje – dodao je Milutinović.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović podsetio je na ulaganja u školske objekte u prethodnom periodu i dodao:

Oprema, koju danas donirate Tehničkoj školi, a samim tim i Gimnaziji, mnogo će značiti u procesu osavremenjivanja nastave i postizanja što boljih rezultata naših učenika. Deca su nam pametna i vredna, treba da ih podržimo – rekao je Petrović.

This slideshow requires JavaScript.

Direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević, nakon potpisivanja ugovora o donaciji, predstavio je rezultate škole. On je goste poveo u obilazak ove ustanove koja zvanično ima najviše profila po dualnom sistemu obrazovanja u Srbiji i čiji rad prati i podržava više od 30 kompanija.

Zahvaljujem na donaciji opreme za kabinetsku nastavu našoj školi, koju će ujedno koristiti i učenici i nastavno osoblje Gimnazije, s obzirom na to da mi koristimo istu zgradu. Ova oprema će mnogo značiti u praktičnoj nastavi i doprineće boljem razumevanju gradiva- rekao je Đorđević.

Кolektiv Tehničke škole obradovao je goste unikatnim poklonima sa motivima Vlasotinca, a ambasadora Pintera posebno sa poklonom sa portretom glavnih junaka serije Vruć vetar, koja je, kako je rekao, njegova omiljena serija.

U vreme kada se serija prikazivala u Mađarskoj, 80-tih godina, za nas je Jugoslavija bila zapad. I ja nisam mogao da verujem da su stvari onakve kakve su prikazane u seriji – odgovorio je ambasador Pinter na novinarsko pitanje otkud simpatije prema seriji.

On je dodao da je upoznao Ljubišu Samardžića i priznao da je plakao kada je popularni glumac preminuo.

Turistička organizacija opštine Vlasotince pripremila je za ambasadora Pintera i njegove saradnike kraći obilazak Vlasotinca od vidikovca na Starom groblju, a oni su pešice prošetali preko brane, do murala Šurde i Boba na keju i do terase hotela Grozd gde je delom snimana serija. Video je i kuću, koja je u seriji bila rodna kuća Borivoja Šurdilovića.

Takođe pročitajte

Istraživanje poželjnosti poslodavaca u Srbiji: Finansijska stabilnost ključna za kandidate

Tokom marta 2024. godine sprovedeno je Talent X istraživanje poželjnosti poslodavaca i percepcije brenda poslodavacana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.