četvrtak , 24 septembra 2020
Predstavnici agencije DNA Communications, DokTok tima i ICT Hub-a na dodeli priznanja od strane Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj za učešće u inicijativi „Budi i ti heroj“

DokTok – Sa doktorima na onlajn

DokTok – prva onlajn platforma za stručne zdravstvene konsultacije počela je sa radom u ponedeljak, 27. aprila  i već beleži veliko interesovanje korisnika.

Svakog dana u periodu od 10h do 20h građanima je na raspolaganju više od 150 lekara opšte prakse i specijalista, koji će im pružiti opšte informacije o simptomima bolesti, njihovim uzročnicima, informacije o dejstvu pojedinih lekova kao i psihološku podršku. Do sada je obavljeno više desetina razgovora, a sajt broji oko tri hiljada poseta za samo nekoliko dana.

Platforma je namenjena za sve zdravstvene konsultacije koje ne zahtevaju hitnu lekarsku pomoć i nisu posledica infekcije virusom COVID 19, a vezane su za opšte zdravstveno stanje ili potrebu za razgovorom sa psihologom. Na taj način, građani imaju priliku da dobiju stručne konsultacije bez odlaska u Dom zdravlja i boravka u čekaonici, a zdravstveni sistem je rasterećen u kriznom periodu.

Tokom 15-minutog jedan-na-jedan razgovora koliko je predviđeno po korisniku, odabrani lekar će vam pružiti stručne konsultacije i psihološku podršku, a ukoliko je potreban pregled uživo ili propisivanje terapije uputiće vas da pozovete izabranog lekara ili posetite Dom zdravlja. Razgovori su u potpunosti privatni, a sve što vam je potrebno da biste platformi pristupili su internet i smart telefon ili računar.

“Nije potrebna nikakva instalacija, nije potrebna nikakva aplikacija na telefon, ništa slično, potrebno je samo da se poseti web adresa doktok.rs na platformi se odmah otvara lista dostupnih lekara svaki korisnik može detaljno da prouči listu i da odabere lekara sa kojim želi da razgovara ukoliko je dostupan taj razgovor može da obavi odmah, ukoliko nije može da se raspita o terminu kada će taj lekar biti ponovo dostupan”, rekla je Tamara Didić, sa DokTok platforme.

DokTok – Bez čekanja i odlaska u Domove zdravlja

Inicijatori projekta DokTok, jednog od pionira telemedicine u Srbiji, su ICT Hub centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija, DNA Communications, Vip mobile i kompanija Talkini, uz podršku najvećih privatnih zdravstvenih sistema u regionu Medigroup, Bel Medic, i Psihoanalitičko društvo Srbije, kao i kompanije koje su prepoznale kvalitet inicijative UNIQA osiguranje i PWC – PricewaterhouseCoopers.

„Iako je inicijalna ideja za razvoj DokToka nastala u želji da građanima širom Srbije omogućimo besplatne konsultacije sa lekarom u periodu kada je zdravstveni sistem bio preopterećen, pokazalo se da je tržište Srbije spremno za dolazak pionira telemedicine. Premeštanje zdravstvenih konsultacija u virtuelni prostor na jednostavan i brz način olakšava brigu o zdravlju i štedi im vreme koje se troši u putu ili čekaonici Doma zdravlja. Izuzetno nam je drago da je značaj naše platforme prepoznat i svakako će biti vetar u leđa za dalji rast i razvoj“, izjavila je Tamara Didić ispred DokTok tima.

Od pokretanja platforme krajem aprila tekuće godine, platformu je posetilo više od 35.000 ljudi, odnosno u proseku je obavljeno između 50 i 100 razgovora dnevno, što je rezultiralo velikim brojem uspešno izvršenih konsultacija. Ono što se posebno izdvaja jeste činjenica da su gotovo 80% korisnika žene, dok je na platformi trenutno aktivno 200 lekara volontera.

Ovaj servis iako podstaknut koronavirusom, nikako nije namenjen hitnim slučajevima i onima koji boluju od kovida. Želeći da rasterete zdravstveni sistem i smanje gužve u Domovima zdravlja, inicijatori su ga predvideli za pacijente sa lakšim tegobama.

“Ljudi nam se mogu obratiti šest dana u nedelji od ponedeljka do subote, lekari su aktivni od 10 ujutru do osam uveče, međutim s obzirom na to da postoji veliko intesrovanje ljudi, mi radimo na tome da se ti kapciteti prošire, odnosno da budemo dostupni svih 7 dana u nedelji”, rekla je Aleksandra Tasić.

Ono što karakteriše DokTok jeste jednostavnost upotrebe. Jednostavno idite na sajt www.doktok.rs Na stranici za poziv, izaberite zdravstvenu oblast u okviru koje vam je potrebna konsultacija i pogledajte listu trenutno dostupnih DokTok stručnjaka, odaberite lekara i započnite poziv. DokTok je vaše mesto za „jedan-na-jedan“ chat, audio ili video razgovor sa lekarom. Uz potpunu privatnost, ovde ćete brzo i lako dobiti besplatnu zdravstvenu konsultaciju.

Više informacija možete pronaći na sajtu https://www.doktok.rs/

Takođe pročitajte

Male promene donose veliko osveženje

Ukoliko ste se zasitili trenutnog izgleda vašeg doma i samog enterijera, a kućni budžet vam …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.