DODER – prvi mural jednom novinaru u Nišu

Mural Miloradu Doderoviću, prvi je mural jednom novinaru u Nišu, a oslikan je na inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS).

Zgrada u kojoj je živeo novinar, pisac i publicista Milorad Doderović u ulici Oblačića Rada dobila je danas mural sa njegovim likom.

„On je bio vrlo neobičan, vrlo posvećen. Sa jedne strane, vrlo detaljan, a sa druge strane uopšten i širok i on se mogao baviti temama od potpunog detalja do toga da izveštava za australijski državni radio. Mural će upozoravati na osnovne principe slobode, autonomije, posvećenosti i na to da složene ličnosti kakva je bio Doderović zrače i posle odlaska, ovim rečima se danas obratio mnogobrojnim Doderovim prijateljima i kolegama predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević .

Svog kolegu i prijatelja novinarka lista Danas Zorica Miladinović opisala je kao doajena koji je proveo duže od četiri decenije u novinarskoj profesiji.

„Radio je i za državne i za privatne, i za vladine i za nevladine medije, radio je 26 godina u državnom radiju Australije, dobitnik je mnogih priznanja i pohvala, ali je bio i kritikovan i osuđivan. „Grafit“, omladinski list koji je Doderović uređivao bio jedini zabranjeni list u Srbiji Slobodana Miloševića, zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom, podsetila je Zorica Miladinović.

Doderović je rođen 1953. godine u selu Marovac, u opštini Medveđa, a preminuo je 30. decembra 2020. godine u kovid bolnici u Nišu. Novinarstvom se profesionalno bavio od 1978.

Radio je u niškom omladinskom glasilu Zbivanja, a zatim u omladinskom listu Grafit i kao stalni dopisnik lista NON, saveznog omladinskog lista Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta.

Od 1989. do 2001. godine bio je zaposlen Narodnim novinama kao urednik, politički komentator, urednik u desku i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta.

Od aprila 2001. do aprila 2009, bio je šef dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.

Bio je član Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije i preko 25 godina dopisnik australijskog radija SBS.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.