Dobro vino od dobrog grožđa, a održiva ekonomija od klastera

Klasteri – grozdovi preduzeća i akademije oplemenjeni podrškom države proizvode sigurno dobar napitak za okrepljenje žedne privrede. Svako dobro rešenje je jednostavno i pored kompikovane realnosti u kojoj živimo. Primenom klasterski zasnovanog pristupa ekonomskom razvoju doprinosimo održivom dugoročnom privrednom rastu zemlje zasnovanom na sistemskoj podršci sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća.

Nosioci socio-ekonomske stabilnosti najsnažnijih svetskih privreda jesu mala i srednja preduzeća. Zašto? Jer upošljavaju veliki broj ljudi, ne predstavljaju koncentraciju kapitala na jednom mestu i neguju srednju klasu koja podstiče razvoj i rast svih aspekata države – obrazovanja, zdravstva, sudstva… harmonija koja je učinila da Danci budu najsrećnija nacija na svetu…njihova sreća je u mogućnosti da budu zdravi, obrazovani i zaposleni… zar je sreću tako teško dostići? Nije!

Klasterski oblik udruživanja je jedan od alata da zajedno sa strateškim merama uređenja države, gradimo međusobno poverenje, poštovanje i ljubav prema onome što radimo. DA, treba da volimo i ono što radimo i sa kim radimo I gde radimo da bi uspešno razvili poslovnu ideju, udružili se sa kolegama na koje smo do juče gledali kao na konkurente i ostvarili profit na velikom tržištu za koje ne bi smo mogli samostalno da prozvedemo ni za njegove mesečne potrebe.Cluster House - logo (1)

Za ovaj veliki san potrebna je pomoć države, jer i najrazvijene evropske zemlje, poput Austrije i Nemačke, daju pomoć za kontinuirani razvoj malih i srednjih preduzeća u strateški prioritetnim oblastima. Naše strateške oblasti su industrije koje mogu uposliti veliki broj ljudi i doprineti korišćenju internih resursa, a to je poljoprivreda, tekstil, građevina i urbanizam, turizam, IKT, dizajn, energetska efikasnost i obnovljivi izori energije, proizvodnja namešaja, reciklaža i zanatstvo. Omladinsko preduzetništvo modelirano prema potrebama mladih rezultiraće inovacijama i kreativnošću. Akademske institucije okrenute potrebama privrede doprineće da naša privreda bude spremnija za nove izazove globalnog tržišta. Prekogranično povezivanje i transnacionalni projekti začinjeni iskrenim namerama o zaštiti životne sredine, podržani od razvojnih EU i drugih fondova, uz ko-finansiranje države, siguran su put za ravnomeran razvoj, smanjenje siromaštva i zdrav život.

Ovo je lako, za onog ko zna i voli svoju zemlju, sve je izvodljivo i poput primera privrednog uspona Južne Koreje koja je za 60 godina postala high tech zemlja ponosnih ljudi, zašto ne bi Srbija postigla uspeh u ekonomskom oporavku i postala jedno od brzo rastućih evropskih tržišta pored Litvanije, primamljiva za investitiore i ljude koji žele da žive srećno!
Ključ je u našim rukama! Živeli!

autor: Dr Danka Milojković
Direktor Kuće klastera Niš
Direktor Borda direktora Global TCI Network Barcelona

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.