četvrtak , 22 aprila 2021

Dobro vino od dobrog grožđa, a održiva ekonomija od klastera

Klasteri – grozdovi preduzeća i akademije oplemenjeni podrškom države proizvode sigurno dobar napitak za okrepljenje žedne privrede. Svako dobro rešenje je jednostavno i pored kompikovane realnosti u kojoj živimo. Primenom klasterski zasnovanog pristupa ekonomskom razvoju doprinosimo održivom dugoročnom privrednom rastu zemlje zasnovanom na sistemskoj podršci sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća.

Nosioci socio-ekonomske stabilnosti najsnažnijih svetskih privreda jesu mala i srednja preduzeća. Zašto? Jer upošljavaju veliki broj ljudi, ne predstavljaju koncentraciju kapitala na jednom mestu i neguju srednju klasu koja podstiče razvoj i rast svih aspekata države – obrazovanja, zdravstva, sudstva… harmonija koja je učinila da Danci budu najsrećnija nacija na svetu…njihova sreća je u mogućnosti da budu zdravi, obrazovani i zaposleni… zar je sreću tako teško dostići? Nije!

Klasterski oblik udruživanja je jedan od alata da zajedno sa strateškim merama uređenja države, gradimo međusobno poverenje, poštovanje i ljubav prema onome što radimo. DA, treba da volimo i ono što radimo i sa kim radimo I gde radimo da bi uspešno razvili poslovnu ideju, udružili se sa kolegama na koje smo do juče gledali kao na konkurente i ostvarili profit na velikom tržištu za koje ne bi smo mogli samostalno da prozvedemo ni za njegove mesečne potrebe.Cluster House - logo (1)

Za ovaj veliki san potrebna je pomoć države, jer i najrazvijene evropske zemlje, poput Austrije i Nemačke, daju pomoć za kontinuirani razvoj malih i srednjih preduzeća u strateški prioritetnim oblastima. Naše strateške oblasti su industrije koje mogu uposliti veliki broj ljudi i doprineti korišćenju internih resursa, a to je poljoprivreda, tekstil, građevina i urbanizam, turizam, IKT, dizajn, energetska efikasnost i obnovljivi izori energije, proizvodnja namešaja, reciklaža i zanatstvo. Omladinsko preduzetništvo modelirano prema potrebama mladih rezultiraće inovacijama i kreativnošću. Akademske institucije okrenute potrebama privrede doprineće da naša privreda bude spremnija za nove izazove globalnog tržišta. Prekogranično povezivanje i transnacionalni projekti začinjeni iskrenim namerama o zaštiti životne sredine, podržani od razvojnih EU i drugih fondova, uz ko-finansiranje države, siguran su put za ravnomeran razvoj, smanjenje siromaštva i zdrav život.

Ovo je lako, za onog ko zna i voli svoju zemlju, sve je izvodljivo i poput primera privrednog uspona Južne Koreje koja je za 60 godina postala high tech zemlja ponosnih ljudi, zašto ne bi Srbija postigla uspeh u ekonomskom oporavku i postala jedno od brzo rastućih evropskih tržišta pored Litvanije, primamljiva za investitiore i ljude koji žele da žive srećno!
Ključ je u našim rukama! Živeli!

autor: Dr Danka Milojković
Direktor Kuće klastera Niš
Direktor Borda direktora Global TCI Network Barcelona

Takođe pročitajte

100 koristi КОКОSОVOG ulja

Administrator stranice Hemija sapuna Dragan Kostadinović objavio je na ovoj stranici jasno i sažeto u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.