Ona nas je othranila – Dani BANICE od 12. do 14.avgusta!

Turistička organizacija Bele Palanke organizuje Gastro-turističku manifestaciju „Dani banice 2022“ u periodu od 12. do 14. avgusta u Beloj Palanci u prelepom ambijentu parka „Vrelo“, sa željom da na ovaj način da svoj doprinos očuvanju tradicije ovog kraja i starih kulinarskih recepata naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.Istovremeno sa manifestacijom Dani banice organizuje se i 12. Sajam starih i umetničkih zanata u organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ i okuplja zanatlije i čuvare tradicije iz cele Srbije i inostranstva.
Ove godine će manifestacija Dani banice okupiti preko 300 takmičara iz nekoliko zemalja i preko 40 hiljada posetilaca. U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za četiri najbolje banice (slanu, slatku, integralnu i kreativnu) i najlepše aranžiran sto. Stručni žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije. Promoter manifestacije je Nenad Gladić – Lepi Brka.
Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo koji je posvećen deci.  Radionica za izradu banica, „Dečija olimpijada u izradi banice“ i radionica „Crtanje na brašnu“ za najmlađe. Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete ovog kraja: jela od belopalanačke paprike „vrtke“, belmuž, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski kotlić, planinarski kotlić itd.
Sve tri večeri održavanja manifestacija biće praćena kulturno umetničkim programom.

U petak 12. avgusta nakon svečanog otvaranja nastupiće „Tropiko bend“,  u subotu 13. avgusta biće održan koncert Đanija i u nedelju 14. avgusta nakon zatvaranja manifestacije nastupiće Dejan Petrović i BIG BEND.
Drugog dana manifestacije biće organizovana pres konferencija u parku na Vrelu.
Ovo je manifestacija sa dugom tradicijom, jedna je od najposećenijih u Srbiji i po broju takmičara jedna je od najvećih u Evropi.
Banica i specijaliteti od paprike vrtke su gastro ponuda Bele Palanke koju sa ponosom čuva Turistička organizacija Bele Palanke, kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije.
Riznica mirisa i ukusa Jugoistočne Srbije, inostrane kuhinje, kulturno umetnički program, koncerti i dobra zabava jesu razlog da ne propustite ovu manifestaciju.
Pozivamo Vas da se dodatno informišete o samoj manifestaciji na www.turizambelapalanka.rs,  www.danibanice.rs ili na kontakt telefon TO Bele Palanke 018/853080.
Bliže informacije možete dobiti na telefon 062/8853017, Aleksandra Mladenović – osoba zadužena za odnose s javnošću.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.