GADŽIN-HAN-čudo-prirode-brest-u-zagrljaju-bagrema

Čudo prirode u porti crkve u Grkinji

Igra ili čudo prirode, teško je odgovoriti na ovo pitanje kad to nije pošlo za rukom ni vrsnim prirodnjacima iz niškog Zavoda za zaštitu prirode tek stoletno stablo bagrema u čijoj krošnji raste i brest ne prestaje da izaziva pažnju.

Dileme oko toga ko je stariji nema, ipak je bagrem postao „domaćin“ brestu i skoro iz korena da bi na početku krošnje brest napravio divan šešir a zatim opet dominira krošnja bagrema.

This slideshow requires JavaScript.

Zoran Ilić, predsednik Crkvenog odbora u selu kaže da su ovu neobičnu pojavu primetili sredinom devedesetih kada su renovirali crkvu. Tada je brest bio mali i niko nije očekivao da će narasti do impozantne veličine.

Tada su nam stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode naglasili da ga ne smemo poseći ali nisu umeli da objasne ovu neobičnu pojavu, priseća se Zoran i dodaje da svako ima svoje tumačenje ove pojave ali je izvesno da će se truditi da ih tako sjedinjene sačuvaju što duže.

Profesor Vlada Ranđelović čije se imanje graniči sa crkvenom portom kaže da je nedavno saznao za ovo drvo i da je i za njega velika misterija kako odolevaju.

GADŽIN-HAN-čudo-prirode-brest-u-zagrljaju-bagrema

Imam utisak kao da jedno drugom daju snagu. Videćemo ko će prvi odustati, bagrem ili brest, veli Ranđelović.

Za sveštenika Dušana Jankovića nema dileme da se božja čuda dešavaju baš na ovakvim mestima.

Nedavno sam preuzeo ovu parohiju ali sam odmah čuo za priču o neobičnom drvetu i ponosan sam što je ono našlo svoje mesto pod okriljem božjeg hrama. Brest je od davnina bio zapis drvo i verujem da je ovo neka božja poruka svima nama, veli sveštenik.

Grkinjci su pokrenuli inicijativu da ovo stablo bude proglašeno za spomenik prirode kao što je slučaj divljom kruškom oskorušom u obližnjem školskom dvorištu. Inače, na teritoriji grada Niša postoji sedam zaštićenih stabala, beli dud u Niškoj Banji, cer zapis u Leskoviku, dud u Medoševcu, hrast kod Banjičkog jezera, hrast Lužnjak i Rajkovićev hrast u Donjoj Trnavi i Novoselski brest.

Takođe pročitajte

Kursevi za decu – koje vanškolske aktivnosti dete treba da izabere

Naša deca rastu u društvu u kom se očekuje i donekle zahteva da pokažemo stručnost …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.