Čarobnica Judit – biljke su moj život

Pored sedmoro dece biljka su velika ljubav Judit Kiš Torma (53) kojima je posvetila svoj život ali su joj one to višestruko vratile jer je zahvaljujući svom znanju i daru prehranila porodicu.

Od kako zna za sebe volela je biljke i u svakoj vidi lepotu a za mnoge poznaje i koja su im lekovita svojstva. Ona nikada nije “školski” izučavala botaniku ali svakoj biljci zna latinski naziv.

“Uvek iz prve upamtim njen latinski naziv, prosto imam dara da pamtim biljke. Kažu da sam to nasledila od moje prabake, kaže Judit kojoj polazi za rukom da od svake reznice ili semena stvori novu biljku. Kao kooperant plantaže lavande u Crvenoj Reci godišnje sa svojom porodicom proizvede na stotine hiljada rasada lavande, smilja, matičnjaka, ruža,….ali i svih mogućih ukrasnih i lekovitih biljaka za koje većina od nas nije ni čula. Njenu strast prema biljkama podržavaju i njena deca pa joj sa svih strana sveta donose seme i pelcere.

“Fali mi cveće koje nemam jer imam neopisivu želju da uzgojim svaku biljku za koju čujem da postoji. I ako mi ne uspe iz prve, što se retko desi, ja ne odustajem.  Kao i u životu, ne rađa jabuka svake godine, nego treba imati strpljenja i snage da se prežive nevolje i sve što nas snađe, veli ova žena koja svojim znanjem i veštinom da uzgaja biljke prehranila sedmoro dece od koje najstarije ima 31 a namlađe 13 godina.

This slideshow requires JavaScript.

 

Takođe pročitajte

Rekonstrukcija niške toplane donosi smanjenje štetnih gasova

Rekonstrukcija opreme u najvećoj niškoj toplani Krivi vir koja treba da se završi u ovoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.