četvrtak , 19 maja 2022

Caribrodska šušenica VS peglana kobasica – NEREŠENO

Svake zime u Pirotu i Dimitrovgradu se vekovima “sušilo” meso i pravile kobasice ali su one na popularnsoti dobile kada su komšije iz susedne Bugarske postale deo evropske porodice pa koriste svaki vikend ili neku manifestaciju da nabave ukusnu domaću hranu koja se više kod njih ne proizvodi.

dimitrovgrad-peglana-kobasicaSportski centar u Dimitrovgradu minule subote bio je premali da primi sve posetioce koji su hteli da degustiraju i kupe čuvenu caribrodsku šušenicu koja se prodavala po ceni od 1200 do 1500 dinara za kilogram. Najbrojniji među posetiocima bili su naravno Bugari koji nisu žalili pare da se podmire ovim tradicionalnim specijalitetom. Pored šušenica bile su izloženi i drugi specijaliteti ali su najbolje prošli oni koji su prodavali meso, u svim oblicima.dimitrovgrad-susenice-gosti

Poznato je da su naši komšije kada je hrana u pitanju primorani da jedu “evropsku” hranu a nostalgija za starim ukusima ih nagoni da svaki vikend dolaze u Srbiju u kupovinu. Meso i kačkavalj su im najzanimljiviji i stalno pominju da je u njihovim radnjama hrana “plastična”. Niej im problem da plate malo skuplje kod nas jer je, kako kažu, “sve preukusno”, kaže Setka Aleksov koja je na manifestaciji ponudila svoj specijalitet, domaći ajvar.

dimitrovgrad-ajvar Za “najblagu” ove godine proglašena je Petačinska šušenica. Vođa pobedničkog tima Boris Mitov kaže da je tajna u kombinaciji termičke obrade i dima.

“Ova tradicija potiče od davnina kad nije bilo rashladnih uređaje kako bi meso ostalo što duže pogodno za upotrebu. Kod nas se tehnologija prenosi s kolena na koleno, kaže ovaj tridesetrogodišnji fizioterapeut iz sela Petačinci.15175521_10210227066980429_719711447_n

“Nije svako meso za šušenice isto. Svinje sa ovog podneblja se zdravo hrane pa im je i meso zdravo, bez holesterola, barem dok prođe zima, šali se Tacko Ivanov.dimitrovgrad-gosti

Na manifestaciji su svoje peglane kobasice prodavali i Piroćanci i tvrde da nema komšijske zavisti a sve po principu “svaka roba nađe svoga kupca”. Postupak za dobijanje peglane kobasice je malo složeniji jer su potrebne snažne muške ruke koje flašom “peglaju” kobasice ispunjene pravim komadima mesa i dosta belog luka i začina. I Piročanci tvrde da je peglana kobasica zdrava i veoma korisna jer važi za afrodizijak.

“Nema hemije, samo meso, reklamiraju svoj proizvod.

Marjan Milanov, autor bloga Virtuelni muzej Caribroda pojašnjava nam da je caribrodska šušenica specifičan proizvod zato što se svinjsko meso suši na vrućem dimu.

15174471_10210227067740448_1566394622_n“I upravo po tome se razlikuje od klasične dimljene pečenice koja se sprema u drugim delovima zemlje, jer se pečenica suši na hladnom dimu, po nekoliko dana. Ne postoji jedinstven recept za šušenicu, svako ima neku svoju tajnu ili specifičan način spremanja. Ja vam mogu reći kako se to radi u mojoj porodici. Za šušenicu se uzima meso od svinjskog buta I svinjskih leđa. Od buta bude crvena šušenica, od leđa bela. Meso se seče na otprilike dva do tri prsta debljine, dakle dosta tanje nego pečenica. Lepo se usoli I slaže jedno preko drugog. Tako usoljeno ostavlja se da prenoći. Neko ostavlja usoljeno meso da stoji dva-tri dana, kod nas se obično dimi ili “puši” odmah sutradan. Kao što rekoh, meso se dimi na vrućem dimu, na tihoj vatri od jutra negde do prvog (zimskog) mraka. Neki to završe I da 5-6 sati, neko ga dimi po 12 sati, ali je u zavisnosti od količine mesa I debljine šušenica, obično dovoljno oko 7-8 sati. Meso ima I specifičan ukus u zavisnosti da li se dimi na bukovom ili šljivovom drvetu, detaljno nam otkriva “tajnu” Marjan.

 

Takođe pročitajte

Kada je Brankov most bolji od seksa!

Vladimir Stanojević iz Niša, novinari i voditelj Banker radija podelio je na svom FB profilu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.