“Naslednici” Žaka Konfina i Miodraga Stojanovića Dunđera na prvom SLEMu

Prvi festival humora i satire „Satirična leskovačka mućkalica (SLEM)  književno stvaralaštvo iz oblasti satire, humora, aforizama i karikature na najbolji način predstavio je aktuelnu leskovačku humorističku scenu ali i stvaraoce iz drugih sredina.

slem-leskovacOrganizatori dvodnevnog festivala bili su Leskovački klub čitalaca i neformalna grupa „Poezija 016“, a Grad  Leskovac je prepoznao potrebu da se ovakav jedan festival organizuje pa je projekat je podržan preko Uprave za društvene delatnosti.

“Želeli smo da doprinesemo negovanju kulturne identiteta Leskovca i naglasimo njegovu autentičnost, tako što ćemo napraviti osvrt na istaknute jugoslovenske satiričare i humoriste koji su rodom iz Leskovca, a to su doktor Žak Konfino i Miodrag Stojanović Dunđer, ali i da predstavimo aktuelnu leskovačku humorističku scenu. Kulturni temelj jednog grada upravo čine različiti festivali i susreti umetnika na kojima se promovišu razni oblici stvaralaštva, i menja imidž jednog grada na međunarodnom nivou, pa se nadamo da će i ovaj festival koji se sada organizuje prvi put, od naredne godine poprimiti oblik tradicije jer svakako tu ima prostora za nadograđivanje programa, kaže kaže pesnikinja neformalne grupe „Poezija 016“ Andrijana Mitrović koja je bila urednik programa festivala.slem-publika

“Uspehom velikog broja pojedinaca, Leskovac se u Srbiji predstavlja kao grad u kome se još uvek neguje lepa reč, ali se i promoviše i autentičnost podneblja preko pesama na dijalektu, dodaje ona.

“Okosnicu projekta činile su dve glavne aktivnosti. Prva je organizovanje konkursa za najbolji aforizam, koji je raspisan preko Internet portal preko koga se odazvalo 78 autora, od toga su 19 iz svih bivših republika Jugoslavije, kao ii z Bugarske, čime konkurs, kao i sam festival dobija međunarodni karakter. Druga aktivnost je dvodnevni festival koji je održan 18. i 19. novembra čiji je cilj promovisanje književnog stvaralaštva iz oblasti satire, humora, aforizama i karikature. Mislim da je Festival „Satirična leskovačka mućkalica – SLEM“ opravdao reč „mućkalica“ u svom nazivu zbog različitih sadržaja, koji čine program festivala, navodi urednica festivala.

slem-jasmina-bukvaDiploma “Žak Konfino” za izuzetan doprinos u oblasti satire u Leskovcu dodeljena je prof. dr Dragomiru Radovanoviću. Njegovu biografiju i stvaralaštvo iz oblasti satire predstavio je književnik, pisac i predsednik Srpske duhovne akademije, Miroslav Dimitrijević iz Paraćina.

Nagrade za najbolje aforizme dobili su Vasil Tolevski iz Skoplja, Vitomir Ćurčin iz Zrenjanina, koji je osvojio drugu nagradu, Pavica Veljović iz Surčina, koja je dobitnica treće nagrade. Od pohvaljenih aforističara, prisustvovali su Miloš Radovanović je iz Beograda, Miodrag Lazarević iz Požarevca i Milej Milivojević iz Bora. Organizatori ističu da su poklone obezbedili preko sponzorstva. Saša Dimitrijević je dao 6 svojih karikatura za sve nagrađene i pohvaljene aforističare.

 
“Mislim da je važno istaći da entuzijazam i dalje postoji iako vlada sveukupna građanska povučenost u sebe. Skupu je prisustvovala porodica pokojnog Miodraga Stojanovića Dunđera, koja je poklonila jednu Dunđerovu karikaturu Peku Laličiću iz Majdanpeka, koji je dobitnik specijalne nagrade Dunđer na konkursu za aforizam. Takođe smo veoma ponosni na našu specijalnu gošću Jasminu Bukva, urednik Udruženja balkanskih satiričara Srbije “JEŽ”, autor i voditelj emisije „Bukvalno“ na radiju i televiziji Snaga naroda. Ona je pročitala više svojih aforizama, pohvalili su se organizatori.

“Naša dva udruženja, dakle Poezija 016 i LKČ već godinu i po sarađuju na promovisanju kulturnih i umetničkih vrednosti preko organizovanja različitih tematskih večeri, promocija knjiga, pesničkih susreta itd. i tokom te saradnje proistekla je ideja da se organizuje festival humora i satire, koji će leskovačkoj publici, ali i učesnicima iz drugih gradova predstaviti stvaralaštvo iz oblasti satire, aforizama i karikature, kaže Dragan Stošić.

slem-mija-kulic

Spisak leskovačkih učesnika je takođe impozantan i SLEM je okupio zaista najvrednije i najzanimljivije stvaraoce lepe umetnosti. Tako je festival otvorio humoristički opus Danila Kocića, književnika, pisca, novinara, pravnika i dobitnik Oktobarske nagrade za dvotomnu studiju o književnom stvaralaštvu u Leskovcu od najranijih vremena do danas „Leskovački pisci, tragovi i traganja“. Zatim se predstavila Ljiljana Milenković, pesnikinja koja se takođe bavi pisanjem priče, ali deo svog stvaralaštva piše i na dijalektu kao i Dejan Đorđević, profesor književnosti, pesnik, esejista, književni kritičar. Dobitnik je više pesničkih nagrada.

“Mija Kulić, živa legenda Leskovca, čovek koji živi od viceva, a javnosti je poznat kao radio i tv voditelj nasmejao nas je do suza svojim vicevima. Nikola Vušković je učestvovao na našem konkursu za najbolji aforizam. On piše aforizme, satiru, pesme i naučno fantastične priče. Predstavio se jednom svojom satirom, kaže urednica.

Svečano otvaranje festivala je organizovano u galeriji Narodnog muzeja. Festival je otvorio Saša Dimitrijević, karikaturista iz Niša čije su karikature oplemenile galeriju tokom otvaranja i čija će postavka biti sve do 28.novembra. Marko Stojanović, leskovački strip scenarista je otvorio izložbu karikatura, predstavio ukratko Sašu Dimitrijevića, i govorio o vezi između karikature i Leskovcu i Nišu, a ta veza je bio Miodrag Stojanović Dunđer, novinar, humorist, karikaturista koji je rodom iz Leskovca, a živeo je i stvarao u Leskovcu i u Nišu. Svečano otvaranje festivala je ulepšao hor Viva Voce, pod dirigentskim vođenjem Mirjane Perišić.

slem-ucesniciProf. dr Živan Stojković, istoričar predstavio je život i delo istaknutog jugoslovenskog satiričara, Žaka Konfina (rođenog 1892. god), koji je poreklom iz Leskovca. Glumica Narodnog pozorišta je pročitala je jednu njegovu priču koja se zove Žakova priča o sreći.

“Imali smo i nastup Čarapanskog aforističarskog kluba „ČAK“ iz Kruševca. Četvorica aforističara čitali su svoje aforizme. Nekoliko pesama na dijalektu recitovao je Zoran Jovanović, autor zbirke pesama „Belo“. Ove pesme na dijalektu su predstavile autentičnost i neposredan i vedar duh Leskovčana, a gosti su uživali u celokupnom programu večeri. Humoristički smeh svojom vedrinom zabavlja, oslobađa i rasterećuje, dok satirički smeh svojom jetkošću i gorčinom angažuje, pokreće i obavezuje.  Program je oplemenjen muzičkim nastupom Katarine Kostić, pesnikinje i muzičke umetnice, koja je jedan deo nastupa izvela samostalno, a drugi uz pratnju gitarom muzičara i umetnika Denisa Savića, nabrajaju organizatori.

foto Srđan Dimitrijević Sidži

15151455_10209321163919805_1319859436_n

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Izložba „Iza zelenog zida“ u galeriji KvArt BW

Zavirite u neverovatnu seriju radova koji otkrivaju jedinstvenu slikarsku perspektivu na odnos grupe i pojedinca …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.