Branislav Miltojević, laureat književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

Tročlanog žirija za dodelu niške gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu: prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki, doneo je jednoglasno odluku da nagradi Branislava Miltojevića iz Niša za rukopis romana „Depjesaž“.

„Prikazujući svet poput slika u iskrivljenom ogledalu, Branislav Miltojević u romanu „Depjesaž“ odustaje od potrage za smislom i poretkom u kontekstu modernističkog ključa i kroz svoje pretežno postmodernističko tkanje, uz pomoć parodije, razvija priču u nekoliko pravaca. U nastojanju da do objektivne istine dođe dekonstrukcijom postojećih izvora, autor stavlja pod sumnju i koncepte klasične naratologije i odbija da uspostavi bilo kakvu linearnu strukturu pripovedanja, demonstrirajući pritom nameru da proširi mogućnosti semiotičkog sistema aktivnim potčinjavanjem umetničkih postupaka drugih vrsta umetnosti svojim umetničkim ciljevima.Grafički roman „Depjesaž“ čita se kao otvoreni sistem, čiji autor u spoju samog sistema vizuelnog teksta i umetničkih postupaka, svojstvenih vizuelnom tekstu, postiže efektnu strukturnu performativnost, prvenstveno uspešno ostvarenom vezom delova višeslojnog sižea i pripovedanja, metagrafičkih i citatnih elemenata.Roman Branislava Miltojevića nesumnjivo predstavlja reprezentativan primer snage umetničke vizije, pripovedačkog dara i istančanosti stila, stoji u obrazloženju žirija.

Slaviša Nikolin Živković

Podsećamo, ime dobitnika nagrade Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša tradicionalno objavljuje 3. aprila na dan rođenja kultnog niškog pisca čije ime nosi, a konkurs za najbolji neobjavljeni rukopis napisan na srpskom jeziku raspisuje se svake godine 1. oktobra i traje do 31. decembra.
„Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.“
Stručni žiri gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u aktuelnom sastavu ove godine završava svoj četvorogodišnji mandat, na koji ih imenuje gradonačelnik Niša na predlog Predsedništva Društva.
Predsedništvo Društva uputilo je gradonačelnici Niša predlog da u sastav sledećeg žirija budu imenovani: prof. dr Jelena Jovanović, esejista i književni kritičar, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu i dvojica poznatih književnika Branislav Janković i Zvonko Karanović.

Književna nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a od 2019. godine je odlukom Skupštine Grada Niša postala zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige pobedničkog rukopisa prispelog na konkursu za najbolji književni rukopis napisan na srpskom jeziku, koji raspisuju Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Dosadašnji laureati nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ su: Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić, Vukosav Delibašić i Nikola Pantić. O terminu prigodne svečanosti, koja će biti upriličena do kraja 2024. godine, povodom uručenja nagrade Branislavu Miltojeviću, sedmom laureatu, kao i predstavljanju nagrađenog romana „Depjesaž“, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.