Bonsai-Drevna japanska veština

Bonsai je fascinantna umetnička forma koja na jedinstven način kombinuje hortikulturne tehnike i azijske estetike.

Umetnost potiče iz kineske imperije i Japanci su kopirali i prilagodili ono što sada znamo kao bonsai stabla. Bukvalno preveden „bon-sai“ znači „posadjen u kontejner“.

Ova umetnička forma izvedena je iz drevne kineske hortikulturne prakse, čiji deo je zatim bio razvijen pod uticajem japanskog zen budizma.

Bonsai je forma u kojoj se ukrašavaju ukrasne biljke, grmlje i drveće u kontejnerima i stavljaju se u manju, ali ipak realističnu prirodnu formu. Tehnike kao što su pažljivo obrezivanje bonsai i ogranaka za ožičenje se koriste za ograničavanje njihove visine.

Istorija Bonsai 

Da bismo razumeli šta je Bonsai, moramo naučiti više o svom značenju i istoriji. Kinezi su započeli stvaranje minijaturnih pejzaža pre 2000 godina. Što je reprodukcija bila u veličini manjoj od originala, to je bilo još magičnije. Tokom perioda Kamakura (pre 700 godina) Japanci su kopirali umetničku formu i od tog trenutka pojavio se prepoznatljiv japanski stil. Umesto celog pejzaža, Japanci su počeli da gaje pojedinačno drveće. Ovo drveće je ono što danas znamo kao Bonsai.

Šta je ustvari Bonsai drvo?

Tehnike kao što su pupoljci, orezivanje i ožičenje grane i pažljivo ograničavajuća, ali organska đubriva koriste se za ograničavanje i preusmeravanje zdravog rasta. Najčešće se drže ispod četiri metra (ili oko metra) u visini, Bonsai nisu genetski patuljaste biljke. Međutim, biljke sa manjim listovima olakšavaju izradu ovih kompozicija. Zapravo, svaka biljna vrsta koja ima drveno stablo ili deblo i grane, može se uspešno gajiti u kontejner kako bi ograničila svoje korene / skladištenje hrane, a ima i manja ili redukovana lišća koja se mogu koristiti za stvaranje Bonsaija.
Pogledajte  svoje drveće, grmlje, žive ograde, poluproizvode u vašem dvorištu ili parku, biljke u rasadniku ili divljoj prirodi – u suštini bilo šta od toga može biti dobro za početak. Većina biljki može se uzgajati na otvorenom; one koje dolaze iz predela tropske klime potrebna im je barem neka zaštita zbog razlike u temperaturi i klimi.

Krajnji cilj Bonsaija je stvaranje realnog prikaza prirode. Kako Bonsai postaje manji (čak i do nekoliko centimetara), sve više postaje apstraktan, za razliku od realne prirode. Nekoliko klasifikacija Bonsai-a je predstavljeno, iako su tačne klasifikacije veličine sporne, pomažu u razumevanju estetskih i botaničkih aspekata Bonsai-a. Klasifikacije su izvorno zasnovane na broju muškaraca potrebnih za podizanje stvarnog drveta.
  • Keshitsubo: 3-8 cm
  • Shito: 5-10 cm
  • Mame: 5-15 cm
  • Shohin: 13-20 cm
  • Komono: 15-25 cm
  • Katade-mochi: 25-46 cm
  • Chumono / Chiu: 41-91 cm
  • Omono / Dai: 76-122 cm
  • Hachi-uye: 102-152 cm
  • Imperial: 152-203 cm

Bonsai u našoj zemlji možete pronaći u pojedinim cvećarama kao i online sajtovima. Cene se okvirno kreću od 15 do 75 evra. Najskuplje  četinarsko bonsai drvo od belog bora  prodato je za 1.3 miliona dolara.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.