sreda , 30 novembra 2022

Pčelari iz Galibabinca spremaju se da postanu milioneri

Kilogram meda je 1000 dinara a kilogram pčelinjeg otrova je 70 hiljada dolara pa su zbog toga pčelari iz Svrjiga odlučni da naprave od ovog dobar biznis.

Poznato je da se pčelinji otrov (apitoksin) koristi za lečenje mnogih bolesti ali proces njegovog dobijanja nije jednostavan jer je cilj da se pčela zaštiti.

„Na košnici se postavi ploča koja se uključi u elektro-aparat koji proizvodi struju određene frekvence koja pobuđuje i iritira pčele da počnu da ubadaju ploču i luče otrov. Sa ploča se zatim skidaju kristali otrova koji se čuvaju u teglici na temperaturi između minus 80 i plus 115 stepeni, kaže Momčilo Bogdanović, nastavnik biologije u penziji iz sela Galibabinac kraj Svrljiga.

“Sakupljanje otrova bezbedno za život pčela. Pčela stvara oko 0,3 miligrama otrova, a u jednom ubodu izluči oko 0,1 mg. Kada pčela ubode čoveka, ona izgubi žaoku i ugine. Međutim, kada ubada staklenu ploču, na njoj ostaje samo otrov, a ne i žaoka, pa na taj način one daju svoj deo proizvoda i nastavljaju da žive”, dodaje Bogdanović.

U najidealnijim uslovima, sa najjačim društvima, u toku jedne sezone može da se skupi 5 grama otrova po košnici a sezona skupljanja otrova traje samo tri meseca, od aprila do početka avgusta.

Inače,  u našoj zemlji zakon ne reguliše proizvodnja ni promet pčelinjeg otrova, pa je prodaja otežana. Na svetskom tržištu i u svetskoj farmaceutskoj industriji apitoksin je odavno poznat. Bugari već 40 godina uspešno prave preparate i leče pčelinjim otrovom, ali i Rusi, Francuzi, Kinezi i Japanci.

Takođe pročitajte

Roma Company pomogla otvaranje trenažnog centra u domu Duško Radović u Nišu

Zahvaljujući donaciji Roma Company, Dom za decu i omladinu ‚‚Duško Radović“ u Nišu bogatiji je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.