Bled – Mesto kome bih se uvek vraćala

Bled je poznat kao “alpski dragulj”, pa ćete valjda razumeti moju potrebu da ga fotografišem iz stotine raznih uglova. Zalutala je i po neka moja fotografija zabeležena objektivom mog vodiča kroz draži Slovenije Danijela Andjelkovic ExCmiljanovic. Malo smo zamenile uloge.

Posebna atrakcija Bleda je smaragdnozeleno jezero u čijem se središtu nalazi ostrvo.
Potrebno je sat vremena lagane šetnje da bi se celo jezero obišlo, izuzev ako se radi o fotografu.
Na ostrvu u Bledskom jezeru nalazi se slikovita crkva iz sedamnaestog veka sa zvonom želja. Prema legendi, muž koji svoju novu suprugu ponese uz svih 99 stepenika od pristaništa do crkve imaće srećan brak, a zvonjavom zvona će se ostvariti želje bračnog para.
Visoko gore na stenovitim liticama nalazi se zamak Bled iz jedanaestog veka sa kog je pogled na jezero neverovatan.
Na vrhu litica, iznad Bleda, nalazi se dvorac koji je pretvoren u muzej. On posetioce provodi kroz burnu istoriju Bleda, počev od prvih stanovnika. Opremljenost dvorca ilustruje stambenu kulturu u raznim epohama. Meni je posebno zanimljiv bio vinski kutak. Šarmantan gospodin nam je objasnio postupak punjenja, voskiranja, etiketiranja i čuvanja vinskih boca na način, kako se to nekada obavljalo na dvorcu. A kakav bi to dvorac bio bez penušavca? Set penušavca, čaša i sablja ukazuju na postupak otvaranja boce. Kako drugačije nego sabljom. Osim toga posetile smo i kovačnicu, prostoriju sa komadima nakita, istraživačkom i foto opremom, pisarnicu, i kutak sa jednom divnom kolevkom za bebe.
Na samo nekoliko kilometara od Bleda nalazi se Radovljica, mali grad koji leži na obali Save. Imale smo sreću da naš vodič kroz ovo mirno i sadržajno mesto bude Ljiljana Vojinović, žena posebne energije i senzibiliteta.
Srce i duša grada Radovljica je Linhartov trg , trg posvećen Linhartu, jednom od najlepših istorijskih središta u Sloveniji.

This slideshow requires JavaScript.

Mali, ukutkan trg obiluje brojnim muzejima, a u centru grada se nalaze odlični restorani i mnoštvo različitih smeštajnih objekata.
Vrata čuvene gostilne Lectar u kojoj se nalazi Licitarijum, muzej licitarskih srca, otvorile smo stidljivo, ali sa druge strane nas je dočekala topla dobrodošlica i domaćini raspoložni za priču. Vlasnik gostilne pokazao nam postupak pravljenja licitarski srca, alat koji se koristi za njihovu izradu kao i način na koji se dekorišu. Domaćini su nam ukazali posebnu čast da budemo deo muzejske priče, tako što smo smo ispisale ljubavne poruke povodom sv. Valentina, koje će se naći na nekom budućem srcu u muzeju.
Predah i uživanje za sva čula napravile smo u Slaščičarni Vidic, veoma neobičnog ambijenta, i još neobičnih poslastica.
Grad Radovljica ima dugu tradiciju vezanu za poslastičarstvo. Svake godine, aprila meseca, Radovljica je domaćin Festivala čokolade.
U centru Radovljice nalazi se velelpna crkva sv. Petra sagrađena u gotičkom stilu.
Nešto nize je i muzej radovljiške opštine u kojoj je središte jednog neobičnog udruženja „Pišimo rukom“ čiji je istaknuti član upravo naš vodič kroz Radovljicu, gospođa Ljiljana.
Jedino moderno zdanje koje se može videti na fotografijama je gradska biblioteka.
Ljubljana je ostala za kraj.
Osunčana i nasmejana, što zbog sjanih vrmenskih prilika koje su nas pratile u vreme kad im nije vreme, što zbog susreta sa dragim prijateljima.
Svakako je malo tom utisku doprinelo i belo kuvano vino koje se u Ljubljani nudi u svakom kafiću.
Prešernov trg i Tromostovje, Ljubljanski grad i vožnja staklenom uspinjačom, park Tivoli i šetnja pored jezerca, krempita pojedena na terasi Nebotičnika, sa koje se pruža pogled na celu Ljubljanu, samo su neke od znamenitosti koje ne smete propustiti kada ste u poseti prestonici Slovenije.

Tatjana Grozdanović

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.