„Bezimenom“ nagrada Niškog salona

Jednoglasnom odlukuom žirija ovogodišnja nagrada Niškog salona 12/2 pripala je Radošu Antonijeviću za zidnu instalaciju-skulpturu po nazivom „Bezimeni“.

Žiri u sastavu Radmila Kostić, kustos iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš, Mara Makarić, kustos iz Narodnog muzeja u Nišu i Danijela Purešević, odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost RTS uočio da je izložba kroz odabire dva selektora dosegla izuzetno visok profesionalni nivo markirajući aktuelne tendencije kako u društvu, tako i u savremenoj umetnosti.

Radoš Antonijević je vajar, vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

Rad „Bezimeni“ na jasan, direktan i ubedljiv način, sa minimalnim sredstvima, opisuje status jedinke u savremenom liberalno-kapitalističkom svetu.Reč je o amblelematskom radu koji odražava duh vremena , gde je čovek nevidljivin bezimeni migrant,anonimni beskućnik bez identiteta.

Kako je naveo Sava Stepanov jedan od selektora: Umetnik je svestan da se već sada radi o permanentnom procesu, da će ugroženih i marginalizovanih ljudi svakoga dana biti više.Zbog toga on figuru anonimnog beskućnika oblači u vlastitu odeću, poistovećujući se s njim umetnik pokazuje da u globalno umreženom , modernom i tako kontradiktornom svetu, začas, svi možemo postati žrtve vladajućih odnosa u kojima kapital akumulira a ne raspoređuje i u kojem jse razvilo orvelovsko društvo kontrole i nadzora.

Izložba će biti otvorena do 1.decembra u Oficirskom domu

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.