Pčelarstvo kao recept za podmlađivanje

Građevinski inženjer Miroslava Bojović (75), najstarija aktivna pčelarka u Srbiji i uzor mnogim mladim generacijama pčelara.

Svoj profesionalni vek provela je kao građevinski inženjer ali je odlaskom u prevremenu penziju stavila tačku na neimarstvo. Bila je u iskušenju da i ona kao njeni ispisnici uđe u godine bez strasti i izazova ali joj pčele nisu dale.
Pčele su mi dale slobodu da se kao feniks posle svih životnih lomova ponovo uzdignem i doživim svoju emotivnu i fizičku renesansu. Ako prekinem sa pčelarstvom završila sam sa životom. Pila sam i po 10 lekova dnevno jer je terenski život građevinca uzeo svoj danak a polako samo tonula i u depresiju. Sada lekove više ne pijem a otkrila sam i čari društvenih mreža na najkorisniji način jer sam upoznala pčelare iz svih balkanskih zemalja, priča nam vitalna Miroslava čiji su duh i telo neumorni. Ona sa velikom strašću brine o svojim košnicama u okolini Niške Banje.
„Kada već nisam umrla rešila sam da živim i to je moj životni moto. Ne priznajem da su godine ograničenje niti da su samo muškarci dobri pčelari. Iza svakog dobrog pčelara stoji žena koja obavlja veći deo posla u pčelinjaku ali su tradicionalno skromne pa su muževi u prvi plan, kaže Miroslava  koja i dan danas „više voli pčele nego med“.
Može se od pčelarstva živeti ako se posveti cela porodica. Meni je ovo sada više hobi i „nastavna baza“ za moje prijatelje koji bi da uđu u svet pčelarstva. Mnogo sam literature pročitala ali je iskustvo u ovom poslu nezamenljivo. Uglavnom sam učila na svojim greškama i zato se trudim da prenesem drugima ono što znam, veli Miroslava koja je ponosna na činjenicu da je jedne godine uspela da iz jedne košnice tokom leta izvrca 112 kilograma meda.
„Bilo me je sramota da se hvalim, mislila sam da mi neće verovati...

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.