Barmen Marko Đurić otkriva nam kako se pravilno toči pivo

Zvanično najbolji barmen u ovom delu Srbije Marko Đurić (30) iz Niša otkriva nam da se pivo mora točiti u hladnoj i vlažnoj čaši, bez obzira da li se sipa iz točilice ili flaše, pod uglom od 45 stepena i  ne sme biti mehurića jer od toga zna da boli glavaU konkurenciji od 13 barmena iz regiona, nakon dva kruga takmičenja, stručni žiri je proglasio Marka Đurića za najboljeg točioca piva u Nišu koji  će zajedno sa drugoplasiranim Milošem Petrovcem i trećeplasiranom Andrijanom Jovanović učestvovati u ekskluzivnom finalu turnira, u junu mesecu na Belom dvoru, u Beogradu.

Pored Niša, Stella Artois Draught Master karavan organizovao je takmičenje u Beogradu, Šapcu, Sremskoj Kamenici i Kragujevcu.Tri prvoplasirana učesnika osvojiće glavnu nagradu – put na Wimbledon, najprestižniji teniski turnir čije je zvanično pivo upravo Stella Artois.

Pobednik (Large)„Iskreno nisam se prijavio zbog Vimbldona već mi je stalo da budem najbolji u ovom poslu sa kojim se bavim od 2002.godine. Već sam pobeđivao na sličnim takmičenjima, kaže Marko koji radi u čak dve niške kafane „Mali podrum“ i „Perla“.

„Barmenski posao je zanimljiv i to znaju oni koji umeju da uživaju. Postoji čitava procedura kako se toči pivo da bi ono imalo što bolji ukus. Važno je da koristite čistu, dobro ohlađenu koju pri sipanju držite za dršku kako biste je sačuvali od toplote ruku. Prvi mlaz iz točilice nemojte sipati u čašu jer je bio u kontaktu sa vazduhom. Pivo točite pod uglom od 45 stepeni – tako se stvara savršeni odnos pene i tečnosti. Tokom sipanja čašu treba lagano da ispravite i spuštate na dole, što pomaže pravljenju pene, otkriva nam Marko tajne svog zanata i savetuje dalje da skidačem pene ili kuhinjskim možem uklonite višak pene, ona bi trebala da bude jednaka debljini dva prsta ruke, ni manje ni više.

Za one koji vole da piju pivo upozorava da nikako ne konzumiraju ono iz kojeg izlaze mehurići.

„To je ustvari ugljen dioksid od koga zna kasnije da boli glava a ne zbog količine ispijenog piva, otkriva nam Marko.

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.