petak , 3 februara 2023

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje koje je njujorškog pozorišta La Mama ostvarivalo sa balkanskim teatrima.

Ova saga o balkanskoj porodici zasnovana na Eshilovoj trilogiji je koprodukcija njujorških pozorišta La Mama i Maj Balkans sa Ateljem 212 i prištinskog Gendra Multimedia. “Postojala je velika želja da se napravi dobra komunikacija izmeđi Beograda, Prištine i Njujorka i mislim da smo uspeli u tome. Predstavu smo ovog proleća dve nedelje igrali na sceni La Mame, kazao je glumac Svetozar Cvetković koji tumači glavnu ulogu u ovoj predstavi.
“Sad kad smo dolazili ovde složili smo se da smo napravili nešto što nije samo veza na Balkanu, već nešto što je postala jedna transkontinentalna veza s jedne strane, a i svetska, jer sada u ekipi imamo i Italijane, Francuze, Amerikance, Švajcarce, Albance, ljude sa Kosova i nas dvojica iz Beograda, dodao je Cvetković i najavio zapadno balkansku turneju na jesen.

“Po narudžbini Narodnog pozorišta u Podgorici Jeton Neziraj je još 2016. godine napisao ovu sagu o balkanskoj porodici zasnovanoj na Eshilovoj trilogiji Oresteja, a prošle godine je došlo do saradnje na relaciji Priština, Beograd i Njujork. “La MaMa” je već imala tu neku vezu sa antičkim dramama i drame koje su vezane za antičke mitove. Imali smo i sreće i našli smo spremnost Ateljea 212 da sarađuje, kazao je pisac ove predstave Jeton Neziraj.
Među glumcima je i Ema Andrea koja je od 70-ih godina deo njujorške La MaMe. Ona je navela da se teatar La Mama dosta promenio od kada je preminula njegova osnivačica Elen Stjuart, a koja je sarađivala i sa Mirom Trailović.

Ono što je ostalo isto je da podržavamo mlade umetnike, kazala je gošća iz SAD pored koje u predstavi igraju i Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin d Pudžin, Ivan Mihailović i drugi.
Predstava je epska opera o traumatizovanim društvima koja jedu sama sebe, istakli su glumci ove predstave.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.