subota , 4 februara 2023

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što se tiče dobrovoljnog davalaštva krvi koji pokriva niški Zavod za transfuziju krvi.

Za prvih šest meseci ove godine dobrovoljno je dalo krv 20.134 davalaca što je za 12 posto više nego lani a u svakom slučaju više i u odnosu na eru pre korone kada broj davalaca nije prelazio cifru od 18.000 za isti period. Zoran Stanojković, direktor pomenutog Zavoda kaže da su zadovoljni probuđenom humanošću a posebno ohrabruje podatak da je njih 2714 krv dalo prvi put.
“Ovo je pokazatelj da teška vremena kod ljudi probude ono najbolje a to je da bude od pomoći drugom čoveku. Svaki davalac ima svoju priču. Nekada smo 95 posto zaliha krvi prikupljali van Zavoda jer su radili veliki kolektivi a sada se to dešava u našim prostorijama. Imamo čak 243 davalaca koji su krv dali više od 100 puta i troje njih koji su krv dali više od 200 puta. Lepo je videti da otac povede ćerku i sina da ga prate dok daje krv jer se tako najbolje regrutuju novi davaoci, da oni od malih nogu shvate da je to jednostavna procedura. Dolaze nam i parovi koji svoju godišnjicu ljubavi obeleže tako što spasu nečiji život, kaže Stanojković i ističe da pokrivaju devet okruga odnosno 15 opštih bolnica, Univerzitetski klinički centar (UKC) u Nišu i Kovid bolnicu u Kruševcu.
Iako je sezona godišnjih odmora zalihe su smanjene ali stabilne. Svakodnevno organizuje akcije širom teritorije koju pokrivamo tako da se nije desilo da ostanemo bez krvi. Pored organizacija Crvenog krsta imamo odličnu saradnju i sa nekim udruženjima kaoš što je “Koce zauvek” iz Vranja i “Sima Paligorić” iz Jagodine, navodi naš sagovornik i naglašava da je za jednu dozu krvi koja se daje bolesniku potrebno 6 davalaca.

Dobrovoljni davaoci sa više od 50 davanja imaju pravo na besplatan gradski prevoz u Nišu. Od države dobijaju za jedno davanje godinju dana besplatnu participaciju a oni koji imaju više od 10 davanja trajnu su oslobođeni plaćanja participacije. Takođe, imaju pravo na dva slobodna dana.
Ipak, ne može svako biti davalac pa su u prvih šest meseci čak 809 njih odbijeni zbog zdravstvenih indikacija.

Takođe pročitajte

U MediGroup porodilištu rođena 5000. beba

U godini u kojoj će proslaviti deceniju poslovanja, najveći privatni zdravstveni sistem ima dodatnih razloga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.