subota , 10 aprila 2021

Balkan počinje odmah iza zidina Beča

Svoje predavanje na Ekonomskog fakultetu ambasador Austrije dr Johanes Ajgner (dr Johannes Eigner) započeo je citatom Klemenca fon Meterniha, kuma panevropskog državništva da “Balkan počinje odmah iza zidina Beča”.

Predavanju su prisustvovali studenti Ekonomskog fakulteta kao i brojni profesori koji su došli kako bi čuli zanimljivo izlaganje na temu “Evropska unija – bratstvo i jedinstvo?”

15127330_1339400412759796_967432402_oNakon predavanja govorilo se i o ekonomskim perspektivama, budućnosti EU kao i o mogućim uticajima sadašnjih dešavanja na privredu Srbije i njen put ka Evropskoj uniji.

Ambasador je izneo da se ne slaže da analizama koje upoređuju stanje u bivšoj Jugoslaviji uoči raspada i trenutno stanje u EU, pogorovo nakon referenduma u Velikoj Britaniji.

“EU prolazi kroz traumatičan period ali nema znaka jednakosti niti paralele između SFRJ i EU.  Jedino bi nova preraspodela budžeta u cilju ideje solidarnosti mogla da bude opasnost i da izazove jugoslovenski scenario, kazao je ambasador koji je naveo da je buduće članstvo Srbije u EU nesporno.
15064006_1339388089427695_2029086112_o“Evropska unija bratstvo i jedinstvo, to nas nekako upućuje da se podsetimo, da evociramo uspomene na bivšu Jugoslaviju gde smo mi uveliko pričali o bratstvu i jedinstvu i kleli se da će to uvek tako ostati. Takođe želim da istaknem da je veliko zadovoljstvo što nastavljamo projekat “Upoznaj ekonomiju i kulturu drugih zemalja kroz reč ambasadora, izjavila je dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Jadranka Đurović Todorović.

“Iz činjenice da je svega 66% uvoza pokriveno izvozom tek treba naša privreda da se zagreva i da se obezbedi veći broj kvalitetnih proizvoda koji će naći mogućnost da budu plasirani na tržištu Austrije.” završila je dekanica svoje obraćanje.

Ambasador Austrije Johan Ajgner je tokom boravka u Nišu najavio da će njegova zemlja tokom iduće godine otvoriti u Nišu svoj prvi počasni konzulat. On je izjavio da se već zna i ko će biti prvi počasni konzul ali da još uvek neće da obelodane ime konzula.

“Niš smo prepoznali kao pravi centar centralne, južne i istočne Srbije i zato nam je stalo da otvaranjem našeg konzulata približimo dva naroda, kazao je ambasador

Takođe pročitajte

Međunarodni dan knjige za decu – “O živuljkama, travkama i sličnim stavkama”

Narodna bibliteka “Desanka Maksimović” u Vlasotincu obeležila je  Međunarodni dan knjige za decu predstavljanjem knjige …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.