Foto: https://pixabay.com/photos/chair-grass-decoration-furniture-2436892/

5 razloga zašto treba birati ekološki nameštaj za opremanje stana

Za sve one koji ne znaju, ekološki nameštaj je onaj koji je proizveden na način koji minimizira negativan uticaj na prirodu i ljudsko zdravlje.

Zbog ove činjenice postaje sve popularniji izbor među ljudima koji žele da smanje svoj ekološki otisak i doprinesu očuvanju životne sredine. U tekstu koji sledi vam dajemo par razloga zbog kojih bi trebalo odabrati ekološki nameštaj pri opremanju svog stana.

Očuvanje prirodnih resursa

Korišćenje ekološkog nameštaja pomaže u očuvanju prirodnih resursa. Klasična proizvodnja nameštaja često zahteva seču velikog broja drveća, što dovodi do deforestacije i gubitka biodiverziteta. Ekološki nameštaj se proizvodi od održivo uzgajanih materijala, a čak su i ručice za nameštaj napravljene od materijala koji se obnavljaju, pa su zato drvo, kamen ili bambus sjajan izbor.

Foto: https://pixabay.com/photos/dresser-furniture-wooden-furniture-2901980/

Mnogi proizvođači ekološkog nameštaja koriste drvo koje je sertifikovano kao održivo. To znači da je drvo posečeno na način koji ne ugrožava ekosistem i da se za svako posečeno drvo zasadi novo. Na taj način se doprinosi očuvanju šuma i sprečavanju nekontrolisanog sečenja. Takođe, ovakva proizvodnja doprinosi i smanjenju zagađenja vode jer ne koristi hemikalije i štetne supstance, čime se očuvava prirodni ekosistem.

Primer nameštaja koji pomaže u očuvanju prirodnih resursa je onaj napravljen od bambusa. Bambus je biljka koja izrazito brzo raste i koja ne zahteva mnogo vode, pa se samim tim korišćenjem ove biljke kao materijala ne utiče negativno na životnu okolinu.

Smanjenje štetnih emisija

Jedan od ključnih razloga za odabir ekološkog nameštaja je smanjenje štetnih emisija. Većina nameštaja koji kupujemo sadrži otrovne hemikalije koje vremenom isparavaju. To može dovesti do zagađenja unutrašnjeg vazduha i negativno uticati na zdravlje stanara. Za njihovu proizvodnju često se koriste hemikalije i materijali koji emituju štetne gasove u atmosferu. 

Ekološki nameštaj se proizvodi od prirodnih materijala koji ne sadrže štetne hemikalije i pružaju zdraviju atmosferu u stanu. Samim tim dolazi i do smanjenja alergijskih reakcija kod osetljivih osoba. Prirodni materijali mnogo ređe mogu da izazovu neželjene reakcije i u svakom slučaju su mnogo blaže i bezazlenije.

Primer dobrog ekološkog nameštaja je drveni nameštaj napravljen od održivo uzgajanih šuma ili recikliranog drveta. Ovi komadi nameštaja su bezbedni za upotrebu i ne ispuštaju štetne supstance.

Smanjenje otpada

Ovaj nameštaj se često pravi od recikliranih materijala ili se može reciklirati nakon upotrebe. To pomaže u smanjenju količine otpada koji završava na deponijama i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. Klasičan nameštaj često završi na smetlištu nakon nekoliko godina upotrebe, dok se ekološki može reciklirati ili ponovno upotrebiti uz adekvatnu obradu koja se takođe vrši na ekološki prihvatljiv način.

Često je izrađen od kvalitetnih materijala koji su izdržljivi i dugotrajni što znači da će vaš nameštaj imati mnogo duži vek trajanja i da nećete morati da ga menjate stalno. Na ovaj način se takođe smanjuje količina otpada koja se generiše, ali i štedite svoj novac i vreme.

Primer ovakvog nameštaja je onaj napravljen od reciklirane plastike ili drveta. Ovi komadi su izdržljivi i mogu se reciklirati nakon upotrebe. Kada je u pitanju nameštaj nastao od reciklirane plastike, ne treba da se brinete o njegovoj bezbednosti za upotrebu. On se na poseban način i posebnim tehnikama pravi, tako da je u potpunosti prihvatljiv za upotrebu, ali i za životnu sredinu.

Podrška lokalnoj ekonomiji

Kupovina ekoloških komada nameštaja često podrazumeva podršku lokalnim proizvođačima i zanatlijama koji se trude da proizvedu održive proizvode. Ovi proizvođači često koriste materijale koji su im dostupni, ili ih sami proizvode. Sve komade nameštaja prave posebnim tradicionalnim tehnikama proizvodnje, što pomaže u očuvanju starih zanata i stvaranju radnih mesta. Kupovinom kod njih podržavate lokalnu ekonomiju i održivi razvoj, ali ih i podstičete da nastave da se bave svojim poslom i da tako doprinose životnom okruženju.

Primer ovog nameštaja su ručno izrađeni komadi od prirodnih materijala, kao što su keramika, drvo ili tkanina. Ovi komadi nameštaja često su unikatni i predstavljaju pravo umetničko delo.

Estetika i stil

Postoji širok izbor dizajna i stilova ekološkog nameštaja koji mogu odgovarati različitim ukusima i enterijerima. Proizvođači ekološkog nameštaja često se trude da koriste inovativne tehnologije i materijale kako bi stvorili održive proizvode. 

Mnogi od njih tokom proizvodnje ovakvog nameštaja koriste prirodne boje i finiše koji ističu svu lepotu materijala. Ovi komadi mogu dodati osvežavajuću, toplu i autentičnu notu vašem stanu jer su estetski često veoma privlačani. 

Nameštaj od ratana ili bambusa je veoma popularan zbog svoje specifične lepote i autentičnog izgleda i može se uklopiti u različite stilove enterijera. Jedinstveni i kreativni komadi nastali od ovih materijala će uneti poseban šarm u vaš dom.

Nadamo se da ćete se nakon svega ovoga radije odlučiti za kupovinu ekološkog nameštaja nego onog klasičnog. Opremite dom na pravi način koji će koristiti vama, vašem zdravlju, ali će imati i pozitivan uticaj na celu planetu.

 

Takođe pročitajte

Šta videti na Divčibarama tokom vikend putovanja?

Iako mnogi od nas najviše vole da provedu godišnji odmor na moru, ne smemo smetnuti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.