Zeleno predavanje u Nišu: Ekološki otisak mode/tekstilne industrije

„Ekološki otisak mode/tekstilne industrije“ nova je tema naše serije zelenih predavanja kojom ćemo se baviti u četvrtak, 8. februara od 14 časova. Predavanje je deo ciklusa „Zeleni kutak znanja“ koje zajednički organizuju EU info kutak Niš i Centar za promociju nauke Beograd. Predavanje u prostorijama  EU info kutka u Niš (Vožda Karađorđa 5) održaće prof. dr Maja Radetić, redovni profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tekstilna industrija se opravdano smatra jednim od najvećih zagađivača. Zasniva se na velikoj potrošnji vode, energije i hemikalija, ali i generisanju velikih zapremina otpadnih voda i tekstilnog otpada. Godišnje se na globalnom nivou proizvede između 90-100 milijardi komada odeće, pri čemu 40% ne biva prodato ili čak ne dođe do trgovaca. Preterana proizvodnja, loš kvalitet tekstilnih proizvoda i brza promena modnih trendova za posledicu imaju gomilanje post-potrošačkog tekstilnog otpada koji zbog neadekvatnog tretmana najčešće završava na deponijama gde se u zavisnosti od prirode vlakana brže ili sporije razgrađuje emitujući gasove koji utiču na efekat staklene bašte i zagađujući zemljište, kao i podzemne vode. Prelazak sa linearnog na cirkularni model ekonomije podrazumeva suočavanje sa izazovima smanjenja/eliminisanja štetnih hemikalija i smanjenja stvaranja mikroplastike, optimalne upotrebe tekstilnih proizvoda, reciklaže tekstilnog otpada i korišćenja obnovljivih izvora energije. U pokušaju da se prikažu neka jednostavna rešenja za ove izazove, na predavanju će biti pruženi odgovori šta može učiniti tekstilna industrija primenjujući najnovija naučna saznanja, a kako mi kao potrošači možemo promenom navika uticati na smanjenje ekološkog otiska tekstilnih proizvoda.

Prisustvo predavanju je besplatno. Svi zainteresovani potrebno je da popune prijavni formular, najkasnije do 8. februara u 12 sati ili do popunjavanja kapaciteta.

Link za prijavu: https://euinfo.civicatalyst.org/zeleni_kutak_moda

Dr Maja Radetić je redovni profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za hemijsko inženjerstvo, a magistrirala i doktorirala na Katedri za tekstilno inženjerstvo Tehnološko-metalurškog fakulteta. Bila je dobitnik nagrada ICN-Galenike i Privredne komore grada Beograda za diplomski rad kao i nagrade Nikola Tesla – za stvaralaštvo mladih za magistarsku tezu.

U 2001. godini boravila je šest meseci kao istraživač i DAAD stipendista na Nemačkom institutu za vunu u Ahenu (Nemačka). U septembru 2011. godine je držala kurs „Primena nano čestica na tekstilne materijale“ na doktorskim studijama na Katedri za tekstil Univerziteta u Gentu (Belgija) u okviru Erasmus Mundus BASILEUS projekta. Bila je gostujući profesor na osnovnim i master studijama na Univerzitetu u Ljubljani u februaru 2017. godine.

Od 2008. godine je predstavnik Univerziteta u Beogradu u evropskom udruženju AUTEX (Association of Universities for Textiles). Bila je sekretar Srpskog hemijskog društva.

Autor je ili koautor na preko 90 naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima, 5 poglavlja u knjigama, 1 monografije i 3 registrovana patenta. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama.

O Centru za promociju nauke Beograd:

Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija koja se bavi promocijom i popularizacijom nauke i tehnologije. Misija CPN-a jeste da premosti jaz između nauke i društva okupljajući relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija, a jedan od važnih ciljeva jeste širenje naučne pismenosti u najširim slojevima društva. Centar organizuje veliki broj izložbi, predavanja, panel-diskusija i drugih interaktivnih događaja na različite teme i namenjenih svim uzrastima. Objavljuje časopis Elemente i druga naučno-popularna izdanja, i učestvuje u raznovrsnim međunarodnim projektima i saradnjama. CPN takođe koordinira Mrežom naučnih klubova, koja broji 15 jedinica, uz učešće u Mreži „mejkers labova“ kojih je trenutno12.

CPN je poznat po svojoj međunarodnoj saradnji i u tom pogledu smatra se regionalnim liderom u Jugoistočnoj Evropi. Trenutno je partner u osam H2020 projekata, na jednom projektu Kreativne Evrope i JRC-a, i četiri Erasmus+ projekta, tako da je dosad učestvovao na ukupno 32 projekta koje je finansirala EU.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.