VUČIĆ – Gljivarstvo je hobi koji se uči čitav život

Dušan Vučić iz Gljivarskog društva “Niš” jedan od priznatih determinatora Gljivarsko-mikološkog saveza Srbije otkriva nam izazove i prednosti ovog sve popularnijeg hobija.

Na drugom Festivalu gljiva u Vidrištu na manastirskom imanju koje je zakupio poznati kuvar i travar Neša Travka  upoznali smo Dušana Vučića koji nam je pojasnio da gljivarstvo može biti ekstremno korisno ali i opasno budući da nepoznavanje gljiva može da dovede do fatalnog ishoda.

“Što se tiče benefita od ishrane gljivama korisno je znati da su one hrana budućnosti. Zbog svog sastava od velike  koristi za naše zdravlje u nutricionističkom smislu ali i zbog svog potencijala sa lekovitim supstancama. Postoji razlika u lekovitosti  gajenih i “divljih gljiva”. Tako da je razumljivo što  sve više ljudi želi da se bavi ovim hobijem, kaže Vučić i dodaje da gljivarenje ipak nije lak hobi.

Osim hodanja potrebno je stalno učiti a to je možda neka statističnija varijanta ali svakako bez dobre kilometraže u nogama ništa nećemo uraditi. Gljivarstvo je takav hobi da se uči ćitavog života i niko ne može da kaže da je završio sa učenjem tim pre  što je mikologija nauka koja se neprekidno razvija, u kojoj stalno dolazimo do novih saznanja bilo da je reč o lekovitosti, otrovnosti ili jestivosti gljiva. Potrebno je pratiti ne samo stručnu nego i naučnu literaturu, veli sagovornik, arhitekta po zanimanju, koji ni sam ne zna koliko tačno vrsta gljiva zna.

“Postoje i poznatije gljive za koje smo sigurni  bez neke duboke analize ali za većinu je potrebno raditi mikroskopiju i DNK analizu. Primetio sam da neki koriste pametne telefone za determinaciju gljiva ali iskreno ne bih nikom savetovao da se osloni na tako nešto jer je to jako neprecizna metoda. Znači može kao dopunsko sredstvo ali to nije način na koji treba učiti gljive. Način na koji treba učiti gljive je postupno, uz iskusne gljivare i dobru literaturu i puno vremena, zaključuje Vučić.

 

 

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.