četvrtak , 23 marta 2023
“Vlasotince, neispričana priča”

“Vlasotince, neispričana priča” – Film o lepoti varoši na Vlasini

Sinoć je u sali Кulturnog centra premijerno prikazan kratkometražni dokumetarni film “Vlasotince, neispričana priča”, koji kao autori potpisuju: Stefan Tasić, Filip Mihajlović i Mila Mitić.

Režiser filma je Stefan Tasić, za kameru, montažu i zvuk se pobrinuo Filip Mihajlović, koji se potpisuje i kao korežiser filma, dok je narator Mila Mitić koja je gledaoce provela kroz istoriju i najznačajnije događaje i sadašnju lepotu varoši na Vlasini. Autor teksta je Srba Takić, direktor biblioteke.

Ozbiljan projekat na kome su ovi mladi ljudi radili pune dve godine podržala su opština Vlasotince i Narodna biblioteka “Desanka Maksimović”, koja je i producent filma.

“Stefan, Filip i Mila su očito u sebi našli dovoljno snage, motiva i elana da iznesu ovako veliki i značajan projekat. Film pokazuje da im nije manjkalo volje i dara da ispričaju neispričanu priču o Vlasotincu”, rekla je u uvodnom obraćanju Jovana Petković.

Pozdravljajući publiku Srba Takić je istakao da je biblioteka stala iza ovog filma kao producent jer zadatak ove ustanove kulture nije samo da sakuplja, čuva i daje knjige na korišćenje, već i da baštini svako svedočanstvo o kulturnom miljeu i javnom životu zajednice.

“Naš zadatak je da opravdamo vaše poverenje pa se nadam da ćemo vas uskoro pozvati da zajedno pogledamo neki naš novi film. Jer, kako naslov večerašnjeg dela kaže – Vlasotince je neispričana priča, koju mi zajedno pišemo, pričamo i filmujemo”, rekao je Stefan Tasić prilikom obraćanja publici.

This slideshow requires JavaScript.

Film obiluje brojnim istorijskim podacima i zanimljivostima iz bogate prošlosti naše varoši, o kojoj govori mnoge ličnosti među kojima su: dr Radmila Obradović Nagorni, dr Nebojša Ivanović, inženjer Slobodan Ćukalović, profesor Saša Stanković, istoričarka umetnosti Jasmina Zlatković, direktor biblioteke i pesnik Srba Takić, pijanistkinja Biljana Gorunović, četvorostruki olimpijac Predrag Filipović, glumac i prosvetar Đorđe Cakić. Oni su svojim izjavama, utiscima i sećanjima dopunili mozaik koji su o Vlasotincu filmskim kadrovima napravili autori filma.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice ustanovama i udruženjima koja su podržala projekat. Priznanje je primio Bratislav Petrović, predsednik opštine, Branislav Кatić, direktor Кulturnog centra, filmski radnik Nebojša Ilić, Кatarina Đokić ispred udruženja Sevap i lokalni mediji.

Stefan Tasić je autor filma „Priča od moju čaršiju“, snimljenog za potrebe konkursa Dijalek(a)t i filma „Vinski bal“.

Filip Mihajlović, koji je se bavi različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma, od pisanja scenarija, preko dramaturgije, režije, montaže i kamere do dizajna zvuka, autor je filma „Gradac“.

Milicu Mitić vlasotinačka publika odlično zna kao sjajnog muzičkog izvođača i glumicu, koja je dala svoj pečat mnogim kulturnim dešavanjima proteklih godina.

Izvor: Informativni bilten Vlasina

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.