Vintage shop – ploče su ponovo u modi

Kada su pre sedam godina Momčilo Cvetković i Zoran Cekić otvorili u Nišu specijalizovanu radnju za prodaju gramofonskih ploča  „Vintage shop“ mnogi su mislili da im to nije pametna poslovna ideja.

Svi koji su tako mislili demantovao je život jer radnja ne samo da „živi“ već je sve popularnija jer su ploče ponovo u modi.

Nakon pauze od 20 godina, bilo krajnje vreme da Niš ponovo gramofonsku ploču uvede na velika vrata.  Ja sam kod kuće u tom momentu imao privatnu kolekciju od čak 12.000 ploča, koju i danas obogaćujem. Zoran i ja smo počeli da posećujemo berze ploča u Beogradu, Novom Sadu, ovde smo se viđali jer sada i kod nas ima tih berzi, i došli smo na ideju da udružimo naše kolekcije, pa da probamo da otvorimo radnju jer je nije bilo van Beograda nigde. Spojili smo ono što volimo sa onim što donosi prihode i otvorili smo radnju – priča Momčilo, jedan od suvlasnika radnje.

Mušterije su mladi ljudi koji su  nasledili ljubav prema vinilu od starijih ali ima i onih koji su znatiželjni da čuju kako zvuči pesma kada se igla spusti na ploču.

Onda se odluče da kupe i gramofon, mi uglavnom prodajemo polovne gramofone, ali donose i neke stare koje žele da poprave. Najviše se traži muzika s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, ali i džez koji u Nišu uvek ima slušaoce. Jako dobro ide rock muzika ex-Jugoslavije – grupe EKV, Partibrejkersi, Haustor – priča nam Cvetković koji tvrdi da interesovanje za ploče zapravo nikada nije ni prestalo.

Popularne “longplejke” i „singlice“ kreću se od desetak do stotinak evra, ali ima o onih čija je cena preko 10.000 dinara poput Miše Blama i slično. Mnogo je i onih od, za Cvetkovića, neprocenjive vrednosti koje su čekaju na ozbiljne kolekcionare.
Da je u Nišu popularnost vinila sve veća, pokazuje i to što se u kafićima jednom mesečno organizuju berze ploča, a u poslednje vreme česte su i žurke na kojima di-džejevi pustaju samo muziku sa vinila, a nedavno je otvoren i kafić u kom se muzika sluša jedino na gramofonu.
Sve više je i kolekcionara kojima je jedina radnja u Nišu umnogome olakšala put do omiljenih primeraka. Jedan od njih je Miloš Aranđelović koji zasad na policama dneevne sobe ima preko 3000 ploča.
„U pogrešno vreme sam počeo da skupljam ploče, kada su kod nas prestale da se prodaju. Bio sam generacija kada su popularne bile kasete. Ploče sam počeo sam da skupljam 1989. godine, sada imam preko tri hiljade ploča. Dijapazon muzike mi je dosta veliki, slušam sve osim repa , narodnjaka, i tehno muzike, pa ne bih mogao ništa posebno da odvojim, tako da se kod mene može naći zaista svašta – kaže Aranđelović, inače muzičar. On kaže da mu je ranijih godina bilo teško da nabavlja ploče jer je morao po njih da ide u Beograd ili Sofiju.
Sada je već lakše sada je dosta izvođača počelo da izbacuje ploče. Trend ploča morao je da se vrati, proizvodnja ploča je morala da se vrati jer je sav muzički svet obezvređen sada internetom, i besplatnim skidanjem muzike – tvrdi ovaj muzičar iz Niša.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.