utorak , 14 jula 2020

Vetar u leđa mladim liderima zaštite životne sredine na lokalu

Odgovor na pitanje kako premostiti put od ideje do realizacije projekta zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama tema je radionice „Mladi i životna sredina“.

Ova radionica je okupila predstavnike udruženja mladih iz južne i jugoistočne Srbije, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP),i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.
Mladi lideri suna ovoj radionici saznali koje teme i trendovi su aktuelni u oblasti zaštite životne sredine ikako da pripreme uspešan projekat iz ove oblasti,koji bi angažovao mlade. Učesnici su dobili i veoma korisne informacije o potencijalnim izvorima finansiranja projekata, nacionalnih i međunarodnih, kao i načinima da uspešno konkurišu za ta sredstva.
Glavni cilj obuke je da se poveća učešće mladih u aktivnostima zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama u Srbiji i da oni postanu nosioci promene na putu ka efikasnijoj zaštiti prirode, boljem upravljanju otpadom, unapređenju kvaliteta vazduha,obnovljivim izvorima energije i uvođenju zelene privrede“ – rekla je Katarina Vukšić, koordinatorka projektau Programu UN za razvoj, napominjujući da je važno da se mladima omogući da sami učestvuju u stvaranju budućnosti koju žele.
Pored Niša, ova radionica će tokom novembra biti organizovana i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Radionice se organizuju u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine“ kojiimplementira UNDP u saradnji sa institucijama Republike Srbije, a finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).
U okviru istog projekta tokom 2017. organizovana je i obuka za mlade na temu ekološkog preduzetništva, na kojoj su mladi imali priliku da razviju svoje preduzetničke sposobnosti, nauče da pripreme biznis plan i provere održivost svoje ideje.

Takođe pročitajte

Svetinja koja ne da da bude zaboravljena

Zaplanjci nisu uspeli da sačuvaju svetinju od ideološkog besa pre gotovo 80 godina, ali i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.