Veliki šahovski uspeh Vlasotinčana na Rodosu

Reprezentacija Srbije, koju su činili velemajstor Marjan Кovačević, majstor Ilija Serafimović i Živan Šušulić, osvojila je treće mesto na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, održanom na Rodosu od 16. do 23. oktobra.

Oni su bronzu izborili u konkurenciji 19

reprezentacija. Na istom takmičenju Živan Šušulić i Ilija Serafimović osvojili su prvo mesto u brzom sastavljanju problema.

Profesor matematike u penziji i nekadašnji predsednik opštine, Vlasotince Živan Šušulić debitovao je za šahovsku reprezentaciju Srbije i kaže da je poziv u nacionalni tim za njega bio velika čast i privilegija.

Problemskim šahom intenzivno sam se bavio u studentskim danima, pa tek ponovo u poslednje tri godine. U ovoj godini sam postigao značajne rezultate, što je možda uticalo na to da dobijem poziv za reprezentaciju – kaže skromno Šušulić.

Ove godine osvojio je prvo mesto na Svetskom rešavačkom takmičenju u Beogradu i treće mesto na prestižnom takmičenju u Francuskoj.

Postao je i član reprezentacije Srbije u sastavljanju šahovskih problema – pomoćni matovi.

Živan Šušulić član je Šahovskog kluba Vlasotince i trenutno vodi šahovsku sekciju sa pionirima.

Vlasotince ima mlade, perspektivne šahiste, a osim nas starijih koji pokušavamo da im prenesemo svoje znanje, u radu im značajno pomaže i prati ih opština Vlasotince – dodaje Šušulić.

Takođe pročitajte

Deca kao čuvari tradicije u varoši pod Oplencem

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.