Veliki jubilej – „Milenium“ u Nišu

Veliki jubilej, 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata biće proslavljen u Nišu, i to na svečanosti povodom otvaranja izložbe „Milenium – 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata“ Ilije Fonlamova Franciskovića.

U organizaciji Grada Niša, Niškog kulturnog centra, Kancelarije za mlade Grada Niša i Kancelarije za mlade Gradske opštine  Medijana svečano otvaranje zakazano je za petak, 27. oktobar u zdanju niškog Oficirskog doma.

Kako nam je u Niškom kulturnom centru potvrđeno, pregovori o obeležavanju ovog značajnog jubileja traju već izvesno vreme, a poslednje pripreme događaja su u toku. Izložba „Milenium“ Ilije Fonlamova Franciskovića koja će biti priređena i otvorena 27. oktobra, kako je Sana Life već pisala, letos je organizovana u Podgorici povodom jubileja 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje, ali kako navode u Gradu i Niškom kulturnom centru, ona koja će biti postavljena u Nišu, u velikoj meri će biti drugačija od one koju je javnost imala prilike da vidi u glavnom gradu Crne Gore.

„Obim dela koji će biti predstavljen na izložbi, koja će svečano biti otvorena u Nišu 27. oktobra, znatno je veći od onog koji je publika videla u Podgorici. Niški „Milenium“ će obuhvatati trideset dela među kojima će biti izloženo sedamnaest portreta ličnosti iz istorije srpskog i crnogorskog naroda, ali i krajolici, te vedute države koja je, po dogovoru saveznika Prvog balknaskog rata, prva objavila rat Osmanskoj imperiji 8. oktobra 1912. Ova izložba na najbolji način prenosi poruku zajedništva koju su Srbija i Crna Gora, kao tadašnji saveznici, ali i kao susedne države danas, oduvek negovale“, objašnjavaju u Niškom kulturnom centru.

Izložbu „Milenium“ će svečano otvoriti gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, dok se na svečanosti, pored istaknutih Nišlija iz domena politike, sporta, umetnosti i kulture, očekuju i pripadnici diplomatskog kora iz prestonice, pre svih ambasadori država učesnica u Prvom balkanskom ratu, ali i ostalih država u regionu. Celokupan program, kao i satnica predstojećeg događaja biće naknadno objavljeni.

„Izuzetna je čast izlagati u gradu u kome živite i radite, a još veću privilegiju predstavlja činjenica da je upravo Vaš rad prepoznat kao onaj koji na adekvatan način može odgovoriti izuzetno velikom zadatku kao što je ovaj jubilej. Ukoliko se to može tako nazvati, sudbina je bila takva, da svoj rad najpre predstavim javnosti u inostranstvu. Moja prva izložba je bila daleko od Niša, zatim je usledila ona u Podgorici, takođe na visokom državnom nivou i povodom izuzetno velikog jubileja. Godinama nije bilo prilike da moj rad bude predstavljen u gradu u kome je isti i fokusiran. To se ipak promenilo. Presretan sam zbog toga, ali još više zahvalan Gradu, Niškom kulturnom centru i Kancelariji za mlade koji su moj opus i angažovanje ocenili kao zadovoljavajući, a možda i kao veoma dobar, da naš grad adekvatno predstavi povodom ovako velikog događaja pred gostima iz zemlje i inostranstva“ navodi autor izložbe.

U Kancelariji za mlade Grada Niša kažu da je Ilijin rad, i priznanje koje isti ima u inostranstvu, zavredio poštovanje, te da nema boljeg načina da njegov opus bude prezentovan Nišlijama do velikog jubileja, baš poput onog povodom koga je izložba „Milenium“ priređena u Crnoj Gori, a zatim i privukla pažnju javnosti u regionu.

„Fonlamov Francisković je, neminovno, najistaknutiji niški, a usudiću se reći i srpski, stvaralac nove generacije. Dovoljno je pobrojati sve aspekte njegovog rada, kako bi bilo jasno koliko toga staje u samo dvadeset i jednu godinu. Izlišno je govoriti o uspehu i priznanjima koja je stekao u zemlji i inostranstvu, te koliko interesovanje vlada za njegov rad u zemlji, ali i znatno šire. Izložba „Milenium“ možda je najbolji pokazatelj njega kao autora, a presretni smo što autor i talenat, koji neprestano privlači pažnju javnosti u Srbiji, ali i dalje, te čiji je rad međunarodno priznat ima saradnju sa Kancelarijom za mlade, a koja će ubuduće biti i mnogo bogatija, jer Grad, a sa njim i Kancelarija uvek, bezrezervno, pružaju podršku mladim, a uspešnim ljudima. Ilija je fenomen koji se ne sreće tako često, i zadovoljstvo je naše što u njegovom radu ima mesta za Niš, Kancelariju za mlade G.O. Medijana, koja i postojo zbog mladih i istaknutih ljudi poput Ilije, koji na najlepši način predstavljaju svoj grad, a sa njima je čast raditi“, otkriva koordinator Kancelarije za Mlade G.O. Medijana, Vladimir Mitić.

Kako saznajemo od autora izložbe, gotovo je izvesno da će opus izložen na „Mileniumu“ nakon Niša, biti predstavljen u Londonu, što je deo projekta u oranizaciji Ministarstva kulture Crne Gore, a postoje i tendencije da ista bude priređena i u glavnom gradu Bugarske. A, Fonlamov Francisković otkriva da ni svom rodnom gradu neće ostati dužan, pored svih obaveza u inostranstvu, te da će nakon „Mileniuma“, kako obećava, pred Nišlijama naredne godine biti, njima mnogo bliži motivi, prezentovani u celoj svojoj raskoši, na događaju koji će pamtiti, ali detalje ostavlja za neku narednu priliku.

 

 

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.