Velika zainteresovanost građana za preglede

I ovog meseca, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, pod sloganom kampanje „Rak je izlečiv“, nastavilo je akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Prema broju pregledanih pacijenata, pokazalo se da je interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Кliničkom centru i u poslednjem mesecu u 2018. godini, bilo i više nego zadovoljavajuće.
Iako su čekaonice u ranim jutarnjim satima, zbog snežnih padavina bile poluprazne, tokom dana je sve više Nišlija dolazilo da kontroliše svoje zdravstveno stanje.
Prema podacima nakon prvog preseka stanja, u prva dva i po sata ukupno je pregledano 160 pacijenata, dok je oko podneva, broj onih koji su kontrolisali stanje vida, disajnih puteva i dali krv na nalizu na tumor markere debelog creva iznosio 520.
Do kraja radnog vremena medicinskog osoblja i lekara koji su se ovog meseca bavili preventivom, kroz ambulante niškog Кliničkog centra prošlo je gotovo osamsto pacijenata.
Njih 214 javilo se specijalistima pulmologije, koji su pojedinim pacijentima, sem opšteg pregleda pluća radili i analizu spirometrijom, te je na taj način pregledano 77 pacijenata, a rendgenski pregled uradilo je njih 21. Vid je danas prekontrolisalo 239 Nišlija, a krv na analizu dalo je 332 pacijenta.
Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodnim akcijama, i 2017. i 2018. godini, podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija i dalje veliko, te zaista na sve načine podržavamo incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive.”- naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor КC Niš.
Ovog meseca, Кlinički centar Niš i medicinsko osoblje, posetio je i državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.
Drago mi je što Nišlije brinu o svom zdravlju, štp pokazuju podaci koje dobijamo posle akcija i iskreno se nadam da će tako i nastaviti, a pritom želim da pohvalim i čitavu organizaciju u Кliničkom centru Niš, koja se svakog meseca pokazala kao efikasna i efektna.”- istakao je Vicko.
Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.
Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, kroz ambulante niškog Кliničkog centra prošlo je ukupno 775 pacijenata.
Podsećamo, kao što je i najavljeno iz Ministarstva Zdravlja Republike Srbije, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva, a prema najavama, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje “Rak je izlečiv”.

Takođe pročitajte

Nove metode lečenja uroloških obolenja u aleksinačkoj Opštoj bolnici

Transuretralna resekcija (TUR) je endoskopska metoda kojom se, kroz prirodne šupljine, operišu prostata i tumori …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.