„Večiti derbi: dijalekti i standard?!“

Dijalekti i standard – da li su konkurenti jedan drugom i da li je moguć život u simbiozi? Ovo pitanje pokrećemo na Međunarodni dan maternjeg jezika u okviru onlajn događaja koji organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa niškom Gimnazijom “Svetozar Marković” u ponedeljak, 21. februara od 13 sati.

Da li smo nesvesno ugrozili bogatstvo koje nose jugoistočni srpski dijalekti? Čega se odričemo iz dijalekata i da li je odricanje neophodno? Sa sagovornicima ćemo razgovarati o vezi jezika i društvene realnosti i kako podstaći samopouzdanje kod govornika, naročito mladih?

O odnosu dijalekata juga i standardnog književnog jezika, stereotipima i ulozi medija, kao i o moći dijalekata, tokom događaja govoriće:

  • prof. dr Tatjana Trajković, Filozofski fakultet Niš, Departman za srbistiku
  • dr Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković” Niš
  • Violeta Jović, pisac
  • Tamara Milićević Šukleta, profesorka engleskog jezika u Gimnaziji “Svetozar Marković”
  • Razgovor moderira Danijela Vučić, EU info kutak Niš.

Događaj se realizuje na Zoom platformi. Zainteresovani za praćenje treba da se prijave posredstvom linka i popune registracioni formular. Događaj će biti emitovan i na YT kanalu EU u Srbiji i na fb stranici EU info kutka Niš.

Jedan od načina za očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa širom Evrope jeste negovanje i čuvanje maternjih jezika. Evropska unija kroz 24 zvanična jezika država članica radi na zaštiti bogatstva evropske kulture.

Generalna skupština UNESKO usvojila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Osnovni cilj obeležavanja ovog Dana je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Takođe pročitajte

Vlasotinački Sportski savez najbolji u Srbiji

Sportski savez opštine Vlasotince najbolji je teritorijalni sportski savez u Srbiji. On je dobitnik najvećeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.