sreda , 3 juna 2020

Upoznajte Čunguljske i Krmoljske vodopade na Staroj planini

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša 22. aprila 2018. godine sa početkom u 7 časova održaće se rekreativna akcija u vidu obilaska vodopada na Staroj planini-Čunguljski i Krmoljski vodopadi. Nenad Stevanović, jedan osnivača i vodiča Planinarskog društva „Preslap“, jedan je od pionira u istraživanju Stare planine, njenih vodopada, pećina i vrhova. Nenad je jedan od najboljih poznavalaca Stare planine, i njegova specijalnost su organizovanje i vođenje akcija do vodopada Stare planine.

Čunguljski vodopad (Čunguljski skok) spada u najlepše vodopade Stare planine. Nalazi se u slivu Toplodolske reke, na Javorskoj reci. Visok je 45 metara. U širokom ataru sela Topli Do, poslednjeg naselja u pirotskom zaleđu, od koga se dalje ulazi u ogromna staroplaninska prostranstva, još uvek nedovoljno poznata, prostranstva koja svaki put iznedre neku tajnu i iznenade svakog namernika.

Do vodopada se dolazi putem od Toplog dola uz Javorsku reku. Po prelasku Studeničke reke, uređenom i dobro obeleženom stazom uz Javorsku reku stižemo do malog Čunguljskog vodopada. Put nastavljamo uz Čunguljski potok i na nadmorskoj visini od 1150 m dolazimo do velikog Čunguljskog vodopada. Malo ispred Čunguljskog vodopada je ušće Krmoljskog potoka u Javrorsku reku. U povratku ćemo otići iz Krmoljski potok do donjeg Krmoljskog vodopada. Jedan lepi dodatak doživećemo i na putu ka selu Topli Do, jer ćemo na kratko zastati na da u neposrednoj blizini puta Temska – Topli Do obiđemo i vodopad Bukovački do, kaže Miroslav Dokman, predsednik DP “Preslap”

 

Takođe pročitajte

(NE)moguća misija profesorke Mirjane iz Leskovca

Ako je verovati Albertu Ajnštajnu da je  “obrazovanje ono što ostane nakon što zaboravite sve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.