ponedeljak , oktobar 21 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Upoznajte Čunguljske i Krmoljske vodopade na Staroj planini

Upoznajte Čunguljske i Krmoljske vodopade na Staroj planini

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša 22. aprila 2018. godine sa početkom u 7 časova održaće se rekreativna akcija u vidu obilaska vodopada na Staroj planini-Čunguljski i Krmoljski vodopadi. Nenad Stevanović, jedan osnivača i vodiča Planinarskog društva „Preslap“, jedan je od pionira u istraživanju Stare planine, njenih vodopada, pećina i vrhova. Nenad je jedan od najboljih poznavalaca Stare planine, i njegova specijalnost su organizovanje i vođenje akcija do vodopada Stare planine.

Čunguljski vodopad (Čunguljski skok) spada u najlepše vodopade Stare planine. Nalazi se u slivu Toplodolske reke, na Javorskoj reci. Visok je 45 metara. U širokom ataru sela Topli Do, poslednjeg naselja u pirotskom zaleđu, od koga se dalje ulazi u ogromna staroplaninska prostranstva, još uvek nedovoljno poznata, prostranstva koja svaki put iznedre neku tajnu i iznenade svakog namernika.

Do vodopada se dolazi putem od Toplog dola uz Javorsku reku. Po prelasku Studeničke reke, uređenom i dobro obeleženom stazom uz Javorsku reku stižemo do malog Čunguljskog vodopada. Put nastavljamo uz Čunguljski potok i na nadmorskoj visini od 1150 m dolazimo do velikog Čunguljskog vodopada. Malo ispred Čunguljskog vodopada je ušće Krmoljskog potoka u Javrorsku reku. U povratku ćemo otići iz Krmoljski potok do donjeg Krmoljskog vodopada. Jedan lepi dodatak doživećemo i na putu ka selu Topli Do, jer ćemo na kratko zastati na da u neposrednoj blizini puta Temska – Topli Do obiđemo i vodopad Bukovački do, kaže Miroslav Dokman, predsednik DP “Preslap”

 

Takođe pročitajte

Prilika za preduzetnike – Projekat “Kreativni karavan”

Otvoren je poziv za učesnike projekta „Кreativni karavan“, mikro i socijalna preduzeća koja žele da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.