petak , 16 aprila 2021

U slavu knjige i pisane reči – Lebane dobilo knjižaru

“Rezultati kulturne politike ne vide se svaki dan i iz dana u dan ali to je beton koji ulivamo u temelje našeg društva, u temelje obrazovanja i omladine, i u temelj naše budućnosti, reči su ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića na svečanosti u Lebanu gde je otvorena prva knjižara u okviru inicijative „Knjižara za svaki grad“.
Prava narodna svetkovina organizovana je danas u centru ove varošice čiji su žitelji i zaboravili kada su poslednji put imali pristojnu knjižaru.

Predsednik opštine Zoran Ilić podsetio je da se ideja o otvaranju knjižare rodila oktobra prošle godine a da su “Laguna” i “Delfi” odmah prihvatile ideju Ministarstva kulture i informisanja.

“Cilj inicijative „Knjižara za svaki grad“ je da svako veće naseljeno mesto u Srbiji dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja. Brojna istraživanja utvrdila su da je razvijenost čitalačkih navika u direktnoj vezi ne samo sa ličnim razvojem pojedinaca i stepenom kulturnog razvitka čitavog društva, već i sa ekonomskim položajem države. Tamo gde se više čita, po pravilu, više se i zarađuje i ostvaruju se veći uspesi u svim oblastima društvenog života, kazao je ministar Vukosavljević koji je ponesem atmosferom koju su pripremili domaćini častio lebanske učenike po jednom knjigom.

“Ovo plaćam iz svog džepa a ne na račun ministarstva, kazao je ugledni gost.

“Postojanje knjižara jedno je od osnovnih preduslova za razvoj čitalaštva i kulture u lokalnim sredinama, zbog čega bi svako veće naseljeno mesto u Srbiji trebalo da ima barem jednu knjižaru sa primerenim izborom naslova, koja bi svojim programima i aktivnostima značajno doprinosila podsticanju i razvoju čitalaštva i kulture u svojoj sredini, poručili su poznati pisci za decu Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović

Novootvorene knjižare neće biti samo prodavnice knjiga, već i mesta održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu. U radu knjižara posebna pažnja biće posvećena negovanju čitalačkih navika kod mladih, posebno dece. Knjižare će razvijati programe za najmlađe, kako bi ih podsticale na čitanje, jer se navika čitanja najlakše stiče u prvim godinama života.

Takođe pročitajte

Rezultati prvog konkursa LFN – Nišlije žele da se aktiviraju

Po osnovu Konkursa za podršku najboljim idejama u Nišu, koji je 5. marta 2021. godine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.