petak , 15 januara 2021

U potrazi za dinosaurusima na Staroj planini

Gradske vlasti svakog dana iz rimske Fontane di trevi dnevno pokupe tri hiljade evra koji turisti bace nadajući se da će im bačeni novčić osigurati da se ponovo vrate u “večni grad”.  I to nije jedina legenda koja se prodaje turistima iz samo jednog razloga, da bi potrošili što više para.

Ali, nama legende ne trebaju jer naš turizam cveta, tako barem govore statistički podaci. Mi smo bogata zemlja i nećemo kao neki tamo Italijani da “varamo” turiste da bace još koji novčić pored već hiljade evra koje ostave u muzejima, galerijama i šoping centrima….

Nadam se da prepoznajete ironiju jer jedino legende i naša netaknuta priroda, ukusna hrana i srdačni domaćini mogu da nas spasu. U našoj zemlji su rađani rimski imperatori ali su nas zaobišli umetnici na kojima se zasniva turistička ponuda Rima.

Ne razumem onda zašto nam je teško da poverujemo da su na Staroj planini živeli dinosaurusi i zašto je čudno ako neko odluči da ta prastara bića budu zaštitni znak jednog dinosauruskog poduhvata. Izgraditi hotel, u koji je uloženo 30 miliona evra, u sred planine koja nije baš spadala u posećene planinske centre, je poduhvat kako god to posmatrati. Sačuvati državnu imovinu i oploditi to što je sagrađeno novcem svih nas je još veći poduhvat.

Hotel “Resort Stara planina” od početka je bio namenjen onima sa dubljim džepom jer nudi vrhunsku uslugu. Hrana i smeštaj su bez premca, SPA centar je za svaku pohvalu a gostima hotela je na raspolaganju jedina gondola u Srbiji.

“Zaljubio sam se u ovu planinu i učiniću sve da imamo samo zadovoljne goste. Ako neko ne ume da prepozna koliko je ovo bogatstvo koje može da pomogne da se razvije čitav kraj onda je jednostavno zlonameran. Preuzeo sam hotel krajem 2015. godine i od gubitaša napravili smo uspešnu priču jer za prvih šest meseci imamo dobit od 24 miliona dinara, kaže direktor Goran Karadžić kome je i palo na pamet da dinosaurusi budu zaštitni znak hotela na Jabučkom ravništu. On je možda i jedini direktor hotela koje svoje goste lično upoznaje sa lepotama planine. Nije mu teško da ih povede u obilazak i da im približi sve prirodne lepote kao što su izvori, vodopadi, jezerca, ili jednostavno floru čiji kolorit ostavlja bez daha.

“Ovaj hotel je državni projekat i ponekad mi je nejasno zašto se u vremenskoj prognozi ne pominje naš planinski centar, kaže Goran koji je na Staru planinu nakon što je završio košarkašku karijeru u “Crvenoj zvezdi”. Prvo je vodio školu skijanja a onda mu je ponuđeno da bude direktor. Sa njima je od početka iskusni Tomica Ratković ali i tim od 50 radnika čija se ljubaznost  i uslužnost retko može sresti u “državnim projektima”.

“Uspeli smo da dokažemo da je ovaj hotel i svi sadržaji koje nudi srpski brend. Kada imate sve ovo ne treba vam zvučni brend nego sami stvarate ime, kaže Miloš Adamović, direktor JP “Stara planina”.

Do Stare planine vode tri putna pravca ali nijedan nije za pohvalu. Kojim god da krenete morate biti oprezni ili se prepustite iskusnijim vozačima. Ali, kada stignete do destinacije zaboravite dvočasovno mučno putovanje jer stigli ste u raju a tada su živeli dinosaurusi.

Da se razumemo na Staroj planini ih nećete sresti pa makar pobacali sav sitniš iz novčanika ali možete ih zamisliti. Ništa vam ne ometa vidik ka Babinom zubu, Konjarniku, Midžoru odakle čak možete videti i Dunav kao što sa Meseca možete spaziti samo Kineski zid.

 

Takođe pročitajte

MOMA – nesebična duša južnjačka

Moma Jorgačević je Srbin rodom iz vučjanskog sela Žabljane za lekare i medicinsko osoblje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.