nedelja , 28 novembra 2021

Tri velike ljubavi Vesne Stefanović

Književnost, farmacija i ručni rad je nešto što na prvi pogled ne zvuči možda spojivo ali u slučaju Vesne Stefanović iz Medveđe itekako se može negovati ljubav ka svim tim oblastima.

Iza sebe ima iskustvo rada u apoteci 40 godina, završila je književnost dok nikada nije prestala da se u slobodno vreme bavi ručnim radovima održavajući time porodičnu tradiciju.
Kod mene u porodici svi su se bavili pletenjem, vezom i izradom goblena, te sam i ja sama razvijala sve te tehnike iz pukog interesovanja koje je kasnije preraslo u hobi kome tek sada u penzionerskim danim mogu da se posvetim u potpunosti.”

This slideshow requires JavaScript.

Nekadašnja članica udruženja Vez iz Medveđa kaže da su se žene iz udruženja međusobno se usavršavale pomažući jedne drugima pri usvajanju novih tehnika i učenju novih kao i da je to jedno divno iskustvo.
Ja sam samouka pletilja, zanat sam učila dok sam gledala članove moje porodice, malo od drugih žena i meni je to tako lako palo jer je to za mene neki vid terapije opuštanja.
Mislim da je jako bitno da se ova tradicija održi i da se kroz razne projekte osnaže žene i mlade devojke da krenu stopama naših predaka kako bi duh ovog zanata ostao među nama.”
Kako izgleda proces stvaranja nekih od radova kao i koliko je vremenski potrebno kako bi izradila jedan komad objasnila nam je Vesna.
Prvo što uradim jeste da na podlozi od platna nacrtam šemu  pa prateći linije crteža na njih ručno zašivam već isheklane trake, koje mogu da budu različite debljine i boja. Desi se i da  dopustim sebi da napravim neke male improvizacije. Praznine između traka popunjavam vezom, a na kraju pažljivo uklanjam konce koji su služili za pričvršćivanje, kao i samu podlogu. Od motiva najviše volim nežne, poput cveća i listova. Vreme koje mi je potrebno za izradu jednog poentlesa, u najvećoj meri zavidi od veličine i složenosti šeme, potrebno mi je od mesec dok je za one malo složenije potrebno i do godinu dana..”

Do sada je svoje radove izlagala na malom sajmovima i manifestacijama, ali ima želju i energije da hobi pretvori u svoj mali biznis.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Radoman IRIĆ – Slike su otišle na revers ili na časnu reč

Kao novinar koji više od 40 godina izveštava iz Vranja i juga Srbije za mnoge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.