utorak , 27 jula 2021

Svetski Dan prevremeno rođene dece – Moguće posledice RSV virusa se moraju sprečiti

Povodom 17. novembra, svetskog Dana prevremeno rođene dece, koji će ove godine biti obeležen u skladu sa merama za sprečavanje širenja korona virusa, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” poziva roditelje da i u novonastalim okolnostima pandemije COVID -19, iskoriste zakonsko pravo na pasivnu imunizaciju, tj. sezonsku vakcinaciju, dece protiv infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), koje su tokom kasne jeseni i zimskog perioda veoma prisutne na našem podneblju.

Kod male dece do dve godine, a posebno kod prevremeno rođene dece, bolest izazvana RSV-om može izazvati teže komplikacije, koje nažalost mogu biti i opasne po život. Najteže posledice RSV infekcije sreću se kod beba do šest meseci, a kod prevremeno rođene dece postoji poseban rizik od komplikacija i smrtnog ishoda usled RSV infekcije. Zato želimo da informišemo sve roditelje da imaju mogućnost da tokom trajanja takozvane virusne sezone, zaštite svoju decu od RSV virusa. – kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” i dodaje da se roditelji tim povodom mogu obratiti pedijatrima i lekarima ili informisati u brošuri koja im je dostupna u velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije i na sajtu malidiv.org.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u 2017. godini 33 miliona ozbiljnih respiratornih infekcija u svetu bilo je uzrokovano RSV virusom. Zbog respiratornih infekcija izazvanih RSV-om te godine je hospitalizovano oko 3 milona dece mlađe od 5 godina, dok je čak 60 hiljada imalo smrtni ishod. Polovina pomenutih slučajeva zabeležena je kod dece mlađe od 6 meseci.

Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti Republike Srbije, pored najčešćih indikacija za imunizaciju protiv RSV, a koje se tiču prevemeno rođene dece kao i dece sa urođenim srčanim manama sa hemodinamskim značajem, predviđa imunizaciju i druge dece koja su u riziku od komplikacija izazvanih RSV infekcijom. Prema konzilijarnoj odluci tri lekara subspecijaliste u tercijarnoj pedijatrijskoj ustanovi, to jest neonatologa, pulmologa i kardiologa, imunoprofilaksa se može primeniti u skladu sa principima dobre kliničke prakse i indikacijama zasnovanim na medicinskim dokazima. Tu pre svega mislimo na decu sa cističnom fibrozom, neuromišićnim bolestima, Daun sindromom, neurološkim bolestima koje su urođene, ali i posledica prevremenog rođenja. – objašnjava dr sc. med. Nevena Jovičić, specijalista pedijatrije i pulmologije, UDK Tiršova.

“Zato je važno prepoznati decu sa indikacijama, bilo uvidom u otpusne liste ili drugu medicinsku dokumentaciju, pozivati ih i uputiti u ustanove tercijarnog nivoa u kojima se sprovodi imunizacija palivizumabom”, zaključuje dr Jovičić.

RSV infekcija može biti ozbiljna, klinička slika se javlja u rasponu od lakih respiratornih tegoba do teške respiratorne infekcije sa potrebom za mehaničkom ventilacijom. Prevencija pasivnom imunoprofilaksom monoklonskim antitelom protiv RSV-a – palivizumab, smanjuje učestalost ozbiljnih infekcija i hospitalizacija, indikovanih samo u grupi visoko rizične dece, i sprovodi se po propisanom protokolu.

Infekcije izazvane RSV javljaju se svake godine, sezonski u obliku manjih ili većih epidemija. Virus se, slično drugim respiratornim virusima prenosi direktno kapljičnim putem ili indirektno kontaktom preko predmeta. Simptomi se kreću od blagih do teških. S obzirom da je uzročnik infekcije virus u lečenju se ne koriste antibiotici.

Pasivna imunizacija palivizumabom se sprovodi u sezoni RSV infekcija, najčešće u periodu od oktobra do februara, davanjem jedne mesečne doze, a najviše do pet doza, tokom trajanja sezone. Osim u slučajevima prevremeno rođene dece, uz određenu zakonski propisanu proceduru, može se primeniti i kod dece do dve godine koja nisu prevremeno rođena, ali su u određenom riziku zbog hroničnih oboljenja i oslabljenog imuniteta.

Vera Bikicki Ivezić Mali Div, foto Dalibor Stanković

Svaka beba koja se rodi sa manje od 1.500 grama smatra se prevremeno rođenom. U svetu se pre vremena godišnje rodi više od 15 miliona dece, a u Srbiji oko 4.000, tj 11 beba svakoga dana. Dan prevremeno rođene dece obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se, tom prilikom, suočavaju roditelji i bebe, ali i kako bi se svakim danom što više ulagalo u opremanje neonatoloških odeljenja, na kojima bebe rođene pre termina provode prve mesece života. U redovnim okolnostima Dan prevremeno rođene dece obeleževa se ljubičastom bojom kojom su obasjane javne ustanove i spomenici, kako bi se pružila podrška prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima.

Udruženje “Mali Div”, uz pomoć prijatelja i partnera, sprovodi mnoge aktivnosti čiji su cilj što kvalitetniji život prevremeno rođenih beba, podrška, informisanje i pomoć roditeljima i podizanje svesti javnosti o izazovima prevremenog rođenja. U aktuelnim okolnostima Udruženje “Mali Div” skreće pažnju i na izazove i problem s kojima se suočavaju roditelji prevremeno rođene dece, počevši od otežavajućih okolnosti da budu uz svoju preveremeno rođenu decu u prvim mesecima njihovog života, zbog mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Udruženje “Mali Div”osnovano je 2010.godine, član je mreže Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI) i jedino je nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom na teritoriji Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Pandemija značajno umanjila broj mamografskih pregleda

Iako je pandemija koronavirusa postavila zdravlje u fokus globalne zajednice, primetan je negativan trend kada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.