četvrtak , 24 septembra 2020

Švedska podrška Srbiji u reformi zaštite životne sredine i EU integraciji

Upravni odbor Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin posetili su Niš i sreli se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem sa kojim su razgovarali o urbanom održivom razvoju.

Niš je prvi grad u Srbiji koji je UO SIDA posetio, budući da Švedska podržava pripremu izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u tom gradu.

Švedska podrška Srbiji, uključujući i razvojnu saradnju, zasnovana je na posvećenosti Srbije procesu EU integracija. Razvojni program je 11 miliona evra godišnje i obuhvata oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomskih integracija, zaštite životne sredine i klimatskih promena. Švedska podržava reforme da bi se poboljšali standardi životne sredine i ojačali procesi na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Tokom perioda od 2016. do 2020. godine oko 20 miliona evra predviđeno je za reforme životne sredine.

Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, uključujući i razvojnu saradnju. Upravni odbor želi da zna više o prioritetima za saradnju, kako današnjim, tako i sutrašnjim. U Nišu imamo dobar primer naše saradnje. Zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, gradom Nišem i Evropskom unijom, udružili smo snage da izgradimo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” rekla je Ivon Gustafson, predsednica Upravnog odbora.

Urbani održivi razvoj je neophodan da bi obezbedio zdravlje građana, čistije reke, vazduh i zemljište, kao i ekonomski razvoj. Projekat u Nišu uključuje blisku saradnju sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, lokalnim vlastima i predstavnicima grada Niša sa švedskim PEID projektom (Prioritetna infrastruktura za razvoj i zaštitu životne sredine). PEID projekat će podržati pripremu i konceptualni dizajn kao i izradu tenderske dokumentacije za postrojenje za tretman otpadnih voda i kolektora. U okviru programa IPA 2018, EU planira da finansira izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Nišu sa oko 43 miliona evra.

“Zahvalan sam Švedskoj razvojnoj agenciji na donaciji i velikom radu na ovom, za Niš izuzetno važnom projektu, kao i ambasadoru Švedske na brojnim sastancima i razgovorima koje smo imali o samom projektu i želji da on zaista i uspe. Sada smo blizu finalne faze projekta. Grad Niš je izvršio sve obaveze, kao i projektni tim i očekujemo da će i nadalje ići sve prema dogovorem dinamičkom planu na zadovoljstvo svih nas” rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Uz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, procenjuje se da će reka Nišava godišnje biti čistija za oko 11.000 tona mulja i čvrstog otpada, što će obezbediti bolje zdravlje građana i smanjiti rizike od bolesti.

Nakon posete Nišu, Upravni odbor SIDA putuje u Beograd da se sretne sa zvaničnicima Vlade Srbije, predstavnicima civilnog društva i lokalnih opština.

Takođe pročitajte

“Digitalna bleja” za nastavnike i roditelje

Vebinar – „Digitalna bleja” održaće se danas sa početkom od 17 sati, a namenjen je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.