utorak , 29 septembra 2020

SuanPan – za pametnu decu koja vole da se igraju

Centar „PRO-MENS“, vlasnik licence i programa mentalne aritmetike SuanPan  zajedno sa Centrom za učenje stranih jezika „LINGUA ACADEMY“ dodelio je 14 školarina  učenicima sedam leskovačkih osnovnih škola a osnove ovog programa pojasniće nam Milica Dosev Stojanović, profesorka engleskog jezika.

 

suanpan-milica-doces-stojanovic-leskovacSuanPan mentalna aritmetika je međunarodno licencirani program za isticanje potencijala i jačanje pažnje, memorije, koncentracije i samopouzdanja kod dece uzrasta od 5 do 14 godina.

Poznato je da deca sa lakoćom usmeravaju i održavaju pažnju na onome što im je interesantno i zabavno. Problem nastaje kada treba održati pažnju na nečemu što je korisno, ali deci ne previše privlačno.Uloga roditelja i učitelja jeste da deci pomognu u sticanju navike održavanja pažnje na ovakvim sadržajima, i u tom smislu oni su neka vrsta odgovornih mentalnih trenera.

Časovi SuanPan mentalne aritmetike svakom detetu pružaju pozitivnu atmosferu i mogućnost učenja. To je zato što deca uče kroz igru i na taj način usvajaju nove sadržaje na jedan kreativan način. Deca sa lakoćom rešavaju složene računske zadatke, veoma brzo, na jednostvan i zabavan način i uz minimalan napor.

Veoma često deci objašnjavamo kako mozak funkcioniše i zašto zadatke iz mentalne aritmetike ona rade sa lakoćom.

Ljudski mozak je jedna vrlo složena tvorevina, koja radi na principu štednje energije. Šta to znači „ štednja energije“? Kada dobijemo određenu informaciju ili zadatak, mozak koristi način razmišljanja koji je najbrži i najjednostavniji. On uvek pronalazi, laički rečeno, utaban put do rešenja, jer tada troši minimum energije, a ujedno mu to stvara prijatnost i zabavu.suanpan

Kako stvoriti puteve koji će omogućiti mozgu da funkcioniše na lakši način?

Neuroni su nosioci informacija, i oni komuniciraju pomoću specifičnog jezika. Kada neuroni putuju i nose informaciju, oni zapravo nose ključ i traže odgovarajuću ključaonicu. Kada je pronađu, u našoj glavi stvaraju se male iskre svetlosti, odnosno elektriciteta. Otuda ona rečenica, da, kada dobijemo neku ideju ili dođemo do rešenja, mi kažemo: „Upalila mi se lampica!“ ili „Sinula mi je ideja!“. Neuroni ovakvom svojom aktivnošću stvaraju puteve, odnosno veze, koje se nazivaju sinapse. Broj sinapsi u mozgu je presudan za intelektualne sposobnosti svakog pojedinca.

Kako stimulisati jačanje i trajno formiranje sinaptičkih veza kod dece?

Mentalno usmerena pažnja je trening koji se praktikuje na časovima SuanPan mentalne aritmetike. Nakon osam meseci se kroz ovaj program rada, aktivnom primenom i ponavljanjem odgovarajućih aktivnosti, postiže jačanje i trajno formiranje sinaptičkih puteva. Ovakvim mentalnim treningom um dolazi u stanje u kome su moždani talasi orijentisani kako bi mogli lakše da prime određenu informaciju. Praktično znanje koje dete stekne nakon osnovnog i naprednog programa SuanPan mentalne aritmetike osnažuje njegovo samopouzdanje i podržava ga u daljem obrazovanju.

Posredstvom ovakve stimulacije, dete se slobodnije izražava, bez bojazni da će biti kritikovano. U dečijem umu otvaraju se vrata novih ideja, jer ovakav podsticaj podržava njegovu kreativnost i dopušta da njegov um dođe do izražaja, dok je sam potencijal već tu.

Postoji barem 50 razloga zbog čega program SuanPan mentalne aritmetike podržava kreativno razmišljanje svakog deteta i osnažuje ga za dalji napredak kroz obrazovanje.

Milica Dosev Stojanović, profesorka engleskog jezika

Takođe pročitajte

Globalna online konferencija u organizaciji No Limit Hub iz Niša

Globalna online konferencija za rast i razvoj biznisa Kicka$$ SaaS biće organizovana u utorak 29. …

2 komentari

  1. Hvala im za ovo! Znam šta je SuanPan, znam dva deteta koja su završila Suanpan mentalnu aritmetiku. Deca su mnogo napredovala u školi. Ovo nije samo da bi bili bolji matematičari – budu bolji u celokupnom učenju. Baš dobro što će neki da dobiju mogućnost da ovo uče besplatno, kad su deca pametna i dobra treba da ih nagradimo i poguramo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.