ponedeljak , oktobar 21 2019
Početna / KATEDRA / SuanPan – za pametnu decu koja vole da se igraju

SuanPan – za pametnu decu koja vole da se igraju

Centar „PRO-MENS“, vlasnik licence i programa mentalne aritmetike SuanPan  zajedno sa Centrom za učenje stranih jezika „LINGUA ACADEMY“ dodelio je 14 školarina  učenicima sedam leskovačkih osnovnih škola a osnove ovog programa pojasniće nam Milica Dosev Stojanović, profesorka engleskog jezika.

 

suanpan-milica-doces-stojanovic-leskovacSuanPan mentalna aritmetika je međunarodno licencirani program za isticanje potencijala i jačanje pažnje, memorije, koncentracije i samopouzdanja kod dece uzrasta od 5 do 14 godina.

Poznato je da deca sa lakoćom usmeravaju i održavaju pažnju na onome što im je interesantno i zabavno. Problem nastaje kada treba održati pažnju na nečemu što je korisno, ali deci ne previše privlačno.Uloga roditelja i učitelja jeste da deci pomognu u sticanju navike održavanja pažnje na ovakvim sadržajima, i u tom smislu oni su neka vrsta odgovornih mentalnih trenera.

Časovi SuanPan mentalne aritmetike svakom detetu pružaju pozitivnu atmosferu i mogućnost učenja. To je zato što deca uče kroz igru i na taj način usvajaju nove sadržaje na jedan kreativan način. Deca sa lakoćom rešavaju složene računske zadatke, veoma brzo, na jednostvan i zabavan način i uz minimalan napor.

Veoma često deci objašnjavamo kako mozak funkcioniše i zašto zadatke iz mentalne aritmetike ona rade sa lakoćom.

Ljudski mozak je jedna vrlo složena tvorevina, koja radi na principu štednje energije. Šta to znači „ štednja energije“? Kada dobijemo određenu informaciju ili zadatak, mozak koristi način razmišljanja koji je najbrži i najjednostavniji. On uvek pronalazi, laički rečeno, utaban put do rešenja, jer tada troši minimum energije, a ujedno mu to stvara prijatnost i zabavu.suanpan

Kako stvoriti puteve koji će omogućiti mozgu da funkcioniše na lakši način?

Neuroni su nosioci informacija, i oni komuniciraju pomoću specifičnog jezika. Kada neuroni putuju i nose informaciju, oni zapravo nose ključ i traže odgovarajuću ključaonicu. Kada je pronađu, u našoj glavi stvaraju se male iskre svetlosti, odnosno elektriciteta. Otuda ona rečenica, da, kada dobijemo neku ideju ili dođemo do rešenja, mi kažemo: „Upalila mi se lampica!“ ili „Sinula mi je ideja!“. Neuroni ovakvom svojom aktivnošću stvaraju puteve, odnosno veze, koje se nazivaju sinapse. Broj sinapsi u mozgu je presudan za intelektualne sposobnosti svakog pojedinca.

Kako stimulisati jačanje i trajno formiranje sinaptičkih veza kod dece?

Mentalno usmerena pažnja je trening koji se praktikuje na časovima SuanPan mentalne aritmetike. Nakon osam meseci se kroz ovaj program rada, aktivnom primenom i ponavljanjem odgovarajućih aktivnosti, postiže jačanje i trajno formiranje sinaptičkih puteva. Ovakvim mentalnim treningom um dolazi u stanje u kome su moždani talasi orijentisani kako bi mogli lakše da prime određenu informaciju. Praktično znanje koje dete stekne nakon osnovnog i naprednog programa SuanPan mentalne aritmetike osnažuje njegovo samopouzdanje i podržava ga u daljem obrazovanju.

Posredstvom ovakve stimulacije, dete se slobodnije izražava, bez bojazni da će biti kritikovano. U dečijem umu otvaraju se vrata novih ideja, jer ovakav podsticaj podržava njegovu kreativnost i dopušta da njegov um dođe do izražaja, dok je sam potencijal već tu.

Postoji barem 50 razloga zbog čega program SuanPan mentalne aritmetike podržava kreativno razmišljanje svakog deteta i osnažuje ga za dalji napredak kroz obrazovanje.

Milica Dosev Stojanović, profesorka engleskog jezika

Takođe pročitajte

Pet saveta kako da vaša deca jedu sve

Imate dete koje je izbirljivo kad je reč o hrani? Čak i ako imate sreće …

2 komentari

  1. Hvala im za ovo! Znam šta je SuanPan, znam dva deteta koja su završila Suanpan mentalnu aritmetiku. Deca su mnogo napredovala u školi. Ovo nije samo da bi bili bolji matematičari – budu bolji u celokupnom učenju. Baš dobro što će neki da dobiju mogućnost da ovo uče besplatno, kad su deca pametna i dobra treba da ih nagradimo i poguramo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.